Ružnić: Razgovarao sam sa OHR-om, politička kriza se ne smije nastaviti

Vijesti 02. feb 202217:04 > 21:50 0 komentara

Unsko-sanski kanton je u finansijskoj blokadi, nakon što odluka o privremenom finansiranju nije usvojena na sjednici Kantonalne skupštine. Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, kazao je za N1, da "opozicija na jedan težak i bezobrazan način koristi da dođe do političke krize."

Upitali smo ga je li tačno da je danas razgovarao sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom. Odgovara da su razgovarali sa predstavicima OHR-a i da se jednostavno moraju donijeti odluke o privremenom finasiranju, te da će OHR imati jasan stav po tom pitanju.

Raspuštanje Skupštine

“Nakon što je 31. januara nije usvojena odluka o privremenom finansiranju Vlada Kantona je ovlastila premijera da uputi pismo OHR-u i da snagom svoje pozicije i argumenata riješi ovo pitanje. Danas je održan sastanak sa predstavnicima OHR-a koji su zaduženi za politička pitanja. Jasno je kazato da odluka o privremenom finasiranju je odluka o kojoj se ne može raspravljati, da je to zakonska obaveza i da se politička kriza ne smije pretvoriti u krizu institucija“, istaknuo je.

Kada je u pitanju odluka o privremenom finansiranju, dodao je ne može se udarati na Ustav i ne može se udarati na zakon.

Pojavio se navodni snimak u kojem komentariše da će da raspusti Skupštinu. O njemu je rekao da je to slabo montirani snimak sa neistinitim sadržajem.

“Premijer nije u mogućnosti da raspusti Skupštinu Kantona, tako da je to samo jedan trač“, rekao je.

Šta je dovelo do raspada većine skupštine USK i zbog čega se nalazi Kanton u ovakom stanju, pitali smo.

“Skupštinska parlamentarna većina jasno postoji. Od momenta kada je jedan od našim zastupnika zbog zdravstvenih razloga napustio BiH, opozicija na jedan težak i bezobrazan način koristi da dođe do svega ovoga, da dođe do političke krize. Pozivali smo sve vrijeme profesionalne zastupnike i ostale da se uključe u rad, da ne možemo dovesti Kanton da dođe u blokadu, samo opozicija iz njima poznatih razloga nije se uključila. Jasno smo pozvali opozicione stranke da se uključe, da dođu i glasaju i da urade zakonski dio, a to je odluka o privremenom finansiranju”, kazao je Ružnić.

Manje migranata

Upitali smo i smatra li da koalicija SDP i NES idalje postoji kada je u pitanju USK.

“Koalicija postoji. Sav rad pokazuje jasno da će na izborima 2022. godine doći do jačanja i SDP-a i NES-a i stvaranja još jače koalicije. Predviđa im se i budućnost nove Vlade. Taj strah od opozicinih stranaka dovodi do ovakve situacije kakva je u USK”, istaknuo je.

Dotaknuo se i migrantske krize u ovom kantonu, rekavši da danas puno spremniji čekaju proljeće i novi migrantski val.

“Na području USK boravi oko 1.000 migranata, 300 u kampu Lipa, 300 u privatnom centru Miral. Imamo infomaciju da će doći do njegov zatvaranja. A oko 150 migranata je u kampu Borići gdje su smještene ranjive kategorije”, naveo je premijer USK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!