S mjesta na koje je zasjeo prije više od četiri godine, ne mrda do daljnjeg

Vijesti 01. dec 202220:14 1 komentar
N1

S mjesta na koje je zasjeo prije više od četiri godine, dugogodišnji SNSD-ov član Nebojša Radmanović, ne mrda do daljnjeg. Suvereno je u vodstvu Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine po više kriterija.

Trebao je predsjedavati svečanom sjednicom, no bila je daleko od toga. Zastupnici SDA zbili su redove i krenuli u napad. Tražili su pauzu od 30 minuta, a potom se bunili i kritikovali.

SDA je digla glas jer kažu da kao najjača stranka nisu konsultovani prilikom predlaganja člana Kolegije iz reda bošnjačkog naroda. Inače, jedinog kandidata predložila je Osmorka, i to Denisa Zvizdića. Ipak pauza nije pomogla, negodovanja također, pozivanja na kršenje poslovnika, većina u Domu je izabrala: Denis Zvizdić, Marinko Čavara (inače čovjek s američke crne liste), te Nebojša Radmanović.

Iako sjede u prvim redovima, imaju najviše zastupnika, devet, i kako kažu 270 hiljada glasača iza sebe, SDA od danas u ovom Parlamentu, nazivaju – opozicijom. No, zastupnici SDA uporniji iz opozicije, nego iz dugogodišnje pozicije, tvrde – ništa još nije gotovo.

“Mi smo danas dobili dva dodatna zastupnika u S HNK i u Skupštini Posavskog kantona. Sigurno je da ćemo imati najmanje većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBIH a samim tim i većinu u Domu naroda BiH”, rekao je Šerif Špago, zastupnik SDA u PSBiH.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkom doma BiH (NiP) je odgovorio: “Bilo bi recimo lijepo znati kako je moguće da se čovjek baš danas “razboli” da ne može prisustvovati sjednici Skupštine Posavskog kantona pa je na bazi toga izabran delegat ispred SDA. Dakle neće doći niti može doći do bilo kakvog problematiziranja vladajuće koalicije na federalnom nivou”.

A što se državnog tiče, današnje glasanje jasno je pokazalo novu parlamentarnu većinu. Članovi Kolegija izabrani su većinom od po 23 glasa ZA i to očekivano iz redova Osmorke i HDZ-a, no i SNSD-a.

“SNSD je nezaobilazan partner na državnoj razini, tako da vjerujem da će se dalje razgovarati i dogovarati dalji koraci u funkcioniranju BiH”, rekao je Marinko Čavara, član Kolegija ZD PSBiH (HDZ).

Mladen Bosić, zastupnik SDS-a napomenuo je da će četverogodišnju vlast činiti dvije trećine onih iz prethodnog mandata, koji su blokirali sve što bi bilo u korist građana, a to su HDZ i SNSD.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare