Sa Facebook naloga Dodikovog SNSD-a uklonjen video o Mladiću

Vijesti 16. jun 202108:16 4 komentara
Ratko Mladić
Ratko Mladić (Peter Dejong/Pool via REUTERS)

Sa zvaničnih naloga SNSD na Facebooku uklonjen je video sadržaj "General se danas upisao u legendu" u kojem su preneseni stavovi predsjednika ove stranke Milorada Dodika o presudi ratnom zločincu osuđenom na doživotni zatvor Ratku Mladiću.

“Nikada nećemo bježati od toga da javno iznosimo istine o svim temama koje su važne za srpski narod”, naveli su iz SNSD-a.

Navode da za njih ovo predstavlja “još jedan udar na istinu i pravo našeg naroda da javno iznosi svoje mišljenje, jer se u samom videu iznose stavovi predsjednika stranke Milorada Dodika koje dijeli većina srpskog naroda”.

“U trenutku uklanjanja ovaj video je vidjelo više od 700.000 korisnika Facebooka, a o njemu se u komentarima izjasnilo više od 2.000 ljudi koji su iznijeli različite stavove. Uklanjanjem ovog videa uklonjeni su i stavovi tih ljudi, kojima je na ovaj način uskraćeno pravo na iznošenje mišljenja”, navodi se u reakciji.

Poručuju da “uklanjanje ovog videa smatraju jednom vrstom napada na javno i otvoreno iznošenje stavova”.

“Ovo predstavlja logičan slijed događaja nakon što su neke teme postale zabranjene i nakon što su naši građani primorani da se o tim temama na društvenim medijima oglašavaju koristeći znakove interpunkcije ili izbjegavajući da se o njima direktno izjašnjavaju”, navodi se u saopštenju.

Nedavno je i sa društvene mreže Twitter uklonnjena objava Gorice Dodik, kćerke predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i lidera SNSD-a, u kojoj je pružila podršku osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Pošto je Mladić prije nekoliko dana u Haagu pravosnažno osuđen je na doživotni zatvor zbog ratnih zločine u BiH, među kojima i zbog genocida u Srebrenici, Gorica Dodik je u tvitu napisala: “Živjela Republika Srpska! Živio Ratko Mladić! Živjeli svi heroji Vojske Republike Srpske!”.

Sudije UN tribunala potvrdile su u drugostepenom postupku presudu kojom je bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovječnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare