Sa porastom broja zaraženih raste interes građana za vakcinacijom u HNK

Vijesti 26. aug 202118:26 0 komentara

Broj novozaraženih iz dan u dan raste i u HNK, u kojem su u posljednja 24 sata zabilježena 2 nova smrta slučaja, te 125 novozaraženih osoba. Više od 50 osoba je na bolničkom liječenju. Broj dnevnih prijema na Covid odjelu raste, kapaciteti se popunjavaju, a iz bolnice pozivaju građane na oprez i poštivanje protuepidemijskih mjera.

Na mostarskim vakcionalnim punktovima posljednjih dana veći broj građana u odnosu na raniji period. S brojem novozaraženih, raste i interes građana za vakcinisanjem kažu u Domu zdravlja.

Prema podacima kojima raspolaže Dom zdravlja Mostar vakcinisano je oko 7.000 građana. Na raspolaganju su trenutno Sinopharm i AstraZeneca vakcine.

“Porast je evidentan, iz tjedna u tjedan brojke se ne dupliraju, nego trostruko više rastu, tako da uzima zamaha taj četvrti val kao i svugdje u svijetu”, kazala je Kristina Bevanda, direktorica Doma zdravlja Mostar.

Od 51 hospitaliziranog pacijenta, trenutno ih je 12 u respiracijskom centru. Od Juna mjeseca do danas kroz Covid bolnicu prošlo je preko 120 bolesnika, od toga 13 je bilo vakcinisanih, osmero samo prvom dozom vakcine, dok je jedan vakcinisani bolesnik s komorbiditetima trenutno na respiratoru.

Iz Covid bolnice kažu kako su klinička urušavanja vrlo česta, te da bolesnik u toku jednog dana s 2 litra kisika dođe na 16 litara. A s obzirom na to da lijeka nema, ljekari poručuju prevencija je i dalje jedini izbor – vakcinacija i poštivanje epidemioloških mjera.

Vakcinisanje nema alternativu

Pozivajući građane na oprez, ističu vakcinisanje, za sada, nema alternativu u zaštiti od teških komplikacija Covid infekcije i smrtnog ishoda.

“Mi se nadamo da će svijest stanovništva ponovo proraditi, da će na ovome stati i da ćemo ići u neki manji broj. Dolaze hladniji dani , boravak u zatvorenom prostoru će sigurno doprinijeti tome i ako se ne budemo odgovornije ponašali, vakcinisali i pridržavali epidemioloških mjera sigurno će biti problema”, kazala je Manja Spahalić, anesteziolog respiracijskog centra Covid bolnice.

Na ulicama i zatvorenim prostorima uglavnom opuštenost i nepridržavanje osnovnih epidemioloških mjera. Ipak, gradonačelnik Mostara poručuje mjesta panici nema.

“Od početka pandemije smirujem ljude i mislim da ovaj čas sigurno mogu biti mirni, jer usluga koju će dobiti u oba Doma zdravlja i dalje smo u zadnjih godinu ipo dana u vanrednoj situaciji, pripravni za sve pacijente, ali s druge strane apel, molimo da i oni daju ruke da probamo progurati i taj četvrti val”, poručio je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

O uvođenju novih restriktivnih mjera Krizni štab HNK zasad ne razmišlja. Sve, kažu ovisi od daljnih brojčanih pokazatelja na osnovu kojih će donositi eventualne nove radikalnije mjere.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!