Sabina Ćudić: Michel sa crnom listom nije slika evropskog puta BiH

Vijesti 24. maj 202217:36 > 17:41 1 komentar
N1

Posjeta Charlesa Michela, predsjednika Evropskog vijeća, Bosni i Hercegovini bila je kontraproduktivna, smatra Sabina Ćudić.

Kako je saopćeno iz Naše stranke nakon njegovog odlaska BiH je upala u još dublju krizu, a razlog tome Ćudić vidi u činjenici da se odnos uzročnika krize, etnonacionalnih lidera, prema evropskoj budućnosti BiH neće promijeniti na bolje sve dok odnos evropskih zvaničnika prema tim liderima bude isti kao prije: blagonaklon i prijateljski.

„Svjesni smo da svaka posjeta Predsjedništvu BiH bilo kojeg evropskog zvaničnika mora uključivati i susret s Miloradom Dodikom prosto zbog činjenice da je Dodik član Predsjedništva. Međutim, to ne priječi nijednog međunarodnog zvaničnika, pa ni Charlesa Michela, da se prema njemu ophodi kao prema onome što jest: čovjek pod američkim i britanskim sankcijama, pobornik ideje o kršćanskoj Evropi, islamofob, negator genocida, secesionist, ukratko sigurnosna opasnost kako za BiH tako i za EU. Suprotno tome, Michel ga je prihvatio kao konstruktivnog sagovornika, pobornika evropskog puta pa mu čak stvorio priliku da se nakon sastanka u tom svjetlu predstavlja. Poslije tog susreta Dodik je izišao u javnost lažno se predstavljajući kao zagovornik bh. pristupa EU”, navela je Ćudić kazavši da je Dodik predložio usvajanje zakona koje je već Naša stranka uputila u parlamentarnu proceduru.

Vezane vijesti

“Još sramotnija činjenica je da se Michel sastajao sa Čovićem i Izetbegovićem ponavljajući grešku svojih prethodnika. Čović i Izetbegović su lideri svojih stranaka, nipošto ih se ne smije tretirati kao predstavnike naroda a pogotovo ne kao jedine s političkim kredibilitetom i legitimitetom da raspravljaju o Izbornom zakonu. Michel je svojom posjetom samo stvorio privid brige Evropskog vijeća za BiH i građanima ulio lažnu nadu u promjeni kursa ovdašnjih etnopolitika prema bh. putu ka EU. To se pokazalo odmah po njegovom odlasku. Nakon slatkorječivih izjava i Čovića i Izetbegovića i Dodika uslijedila je nikad jača blokada izbora”, istakla je Ćudić a navedeno je iz Naše stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare