Sabor IZ u BiH: Nedžad Grabus imenovan za novog sarajevskog muftiju

Vijesti 29. maj 202116:26
Izvor: MINA

Na danas održanoj sjednici Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dosadašnji slovenački muftija prof. dr. Nedžad Grabus, imenovan za novog sarajevskog muftiju.

U Sarajevu je danas održana šesta redovna sjednica Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, najvišeg zakonodavnog organa Islamske zajednice, kojom je predsjedavao predsjednik Sabora Safet Softić. Sjednici je prisustvovao dovoljan broj sabornika za kapacitet odlučivanja.

Budući da su nakon izbora aktuelnog sastava Sabora dvojica sabornika u međuvremenu preselila na Ahiret, na današnjoj sjednici su izabrana dva nova člana, koji su odmah potom položili i zakletvu pred predsjednikom i prisutnim sabornicima.

Sabor je danas prihvatio i prijedlog Reisu-l-uleme za razrješenje dvojice muftija – sarajevskog i slovenačkog. Dosadašnji sarajevski muftija, prof. dr. Enes Ljevaković još ranije je izabran za zamjenika Reisu-l-uleme, dok je dosadašnji slovenački muftija prof. dr. Nedžad Grabus, preimenovan za novog sarajevskog muftiju.

Sabor je, također, prihvatio prijedlog reisu-l-uleme da se za novog slovenačkog muftiju imenuje mr. Nevzet Porić.

Na sjednici su razmatrani i usvojeni izvještaji o radu organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu – izvještaj reisu-l-uleme, izvještaj Vijeća muftija i izvještaj Rijaseta Islamske zajednice. Razmatran je i usvojen i finansijski izvještaj organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

“Uvažavajući činjenicu epidemije korona virusa koja je bila u prošloj godini i koja je još uvijek oko nas, Rijaset je ostvario i određene uštede sredstava u budžetu, te je danas ponudio prijedlog utroška tih sredstava koja su prenesena u ovu godinu”, izjavio je Sofić.

Na današnjoj sjednici usvojene su i izmjene i dopune Pravila o ustanovama Islamske zajednice.

Sabor je raspravljao i o drugim pitanjima iz svoje nadležnosti, te o pitanjima koja su inicirali pojedini sabornici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar