Šaćir Filandra: Dodik je sjajan faktor, da ga nema – trebalo bi ga izmisliti

Vijesti 26. apr 202218:28 > 22:22 1 komentar

"Milorad Dodik bosansko pitanje drži otvorenim, budnim, drži ga blizu centrima moći", poručuje Šaćir Filandra, profesor Fakulteta političkih nauka u komentaru političkih aktuelnosti na N1. Analizirao je i rezultate izbora u Francuskoj i Sloveniji, koji će se, zasigurno reflektirati na zemlje Zapadnog Balkana, no kako Filandra navodi, za Bosnu i Hercegovinu oni, suprotno određenim tvrdnjama, neće značiti olakšicu pri ubrzanju pristupa EU.

Proteklu nedjelju obilježili su izbori koji su u Sloveniji donijeli promjenu, te u vlast plasirali menadžera Roberta Goloba, dok su u Francuskoj na čelu ostavili Emmanuela Macrona.

Filandra ističe kako se režimi u ove dvije zemlje, u svakom slučaju, reflektiraju i na situaciju u Bosni i Hercegovini

“Izbori u Francuskoj bili izbor između dva zla”, započinje Filandra.

Iako čudi i brine rezultat koji je ostvarila predstavnica krajnje desnice Marine le Pen, Filandra ni u Macronovoj pobjedi ne vidi ništa pozitivno, kako za građane Francuske prema kojima je vodio izuzetno lošu socijalnu politiku, tako i za građane zemalja Zapadnog Balkana, navodi Filandra, podsjećajući na Francusko kočenje napretka Sjeverne Makedonije na EU putu.

No, na izborima u Sloveniji desila se sasvim druga priča.

“Pod Janošom Slovenija postala talac i priljepak Orbanove Mađarske. Ovo je veliko osvježenje, mi trebamo imati povjerenje u demokratski kapacitet njihovih glasača”, navodi sagovornik N1.

Ubijeđen je i da će se promjena u Sloveniji odraziti pozitivno na Zapadni Balkan.

“Naročito jer su se na Janšu kao malog desničarskog lidera u regionu ugledali i brojni naši, od Dodika pa nadalje”, tvrdi Filandra.

Usprkos ovakvim rezultatima, ali i situaciji nastaloj nakon ruske agresije na Ukrajinu – nije moguće očekivati ubrzanje bh. puta ka Evropskoj uniji, tvrdi Filandra.

“Dodika da nema trebalo bi ga izmisliti”

O tome koliko je Milorad Dodik (SNSD) pomogao vraćanju međunarodne zajednice na Bosnu i Hercegovinu, Filandra navodi da je upravo ovaj član Predsjedništva Bosne i Hercegovine neophodan faktor koji ‘bosansko pitanje drži otvorenim’.

“Da njega nema, trebalo bi ga izmisliti. On je sjajan faktor, koji bosansko pitanje drži otvorenim. Drži ga budnim, drži ga blizu centrima moći, koji, zbog svoje sigurnosti, moraju brinuti za sigurnost u i u neposrednoj državi. To zapravo znači da njegovi pokušaji slabljenja države i njene dekonstrukcije, koketiranje sa Moskvom, je u bosanskom i smislu običnih ljudi, jedna vrlo pozitivna politika i praksa. Ona nas iscrpljuje, ne znači da će donijeti nešto dobro, ali se skreće pažnju na bosansko pitanje koje je zadnjih decenija bilo apsolutno po strani”, tvrdi profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Procjenjuje da Dodik ostaje na vlasti barem još jedan mandat.

“I Zoran Milanović osigurao novi mandat”

Vezano za aktuelnu političku situaciju, neizbježna tema bio je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji je i danas zapanjio izjavom, ponovo o Bosni i Hercegovini. Naime, Milanović je ulazak Finske i Švedske u NATO uspio povezati sa izmjenama Izbornog zakona u BiH.

Milanović: Blokirati ulazak Finske u NATO dok se ne promijeni Izborni zakon BiH

Filandra kroz teoriju razumijeva i objašnjava upornost Milanovića kada su slične izjave u pitanju.

“On je okružen izuzetno kvalitetnim i dobro obučenim PR stručnjacima. On je već osigurao novi mandat. Njegova popularnost apsolutno raste. To sve radi marketinški stručnjaci koji su s pozicije političke korektnosti prešli na nekorektnost, dok je politička korektnost kao kategorija postala vrlo dosadna. Što se nekorektnije odnosite prema svojim suparnicima, vi dobijate jaču podršku atavističkog, nagonskog tijela koje svoje pravo lice iskazuje na društvenim mrežama kroz anonimnu javnost”, navodi bivši dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Riječ je isključivo o političkom projektu, tvrdi sagovornik N1, podsjećajući i na slučaj bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare