SAD daje dodatnih 1,8 milona dolara pomoći BiH za borbu protiv COVID-19

Vijesti 08. nov 202114:08 0 komentara
Fena

Sjedinjene Američke Države su, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), osigurale dodatnih 1,8 milona dolara pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv COVID-19 i boljem odgovoru na globalnu pandemiju.    

U suradnji s Dječijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF) u BiH, USAID će poboljšati upravljanje vakcinacijom, komunikaciju, praćenje i koordinaciju odgovora BiH na pandemiju.

Početak zajedničkog projekta obilježen je potpisivanjem ugovora direktorice Programskog odjela USAID-a Savannah ThomasArrigo i predstavnice UNICEF-a Rownak Khan, čemu su prisustvovale i zamjenica šefa misije u Ambasadi SAD-a Deborah Mennuti i rezidentna koordinatorica UN u BiH Ingrid Macdonald.

“Fokusirana na upravljanje vakcinacijom, komunikaciju, praćenje i ukupnu koordinaciju, ova USAID pomoć će značajno poboljšati odgovor zdravstvenog sektora BiH na pandemiju COVID-19. Spasit će se više života i ublažiti razorne posljedice virusa”, kazala je Savannah ThomasArrigo.

Khan je istakla da je USAID jedan od glavnih donatora Bosne i Hercegovine u odgovoru na COVID-19, a da je sporazum koji je danas potpisan dokaz njihove trajne posvećenosti pružanju podrške zdravstvenom sektoru Bosne i Hercegovine.

“UNICEF-ova strategija odgovora temelji se i razvija na značajnim ulaganjima kojima se posljednjih godina podržavaju svi nivoi zdravstvenog sektora i odgovori na zdravstvene krize, a oslanja se na mreže za komunikaciju o riziku, posebno za najugroženije zajednice”, dodala je.

Uključivši ova sredstva, USAID je od početka pandemije podržao Bosnu i Hercegovinu s ukupno 11,2 miliona dolara pomoći za ublažavanje posljedica COVID-a, koristeći direktne i preusmjerene fondove.

Ta podrška temelji se na decenijama rada SAD-a na spašavanju života i na vodećoj poziciji u borbi s globalnom zdravstvenom krizom. Tokom proteklih 60 godina, USAID je spasio milione ljudskih života boreći se protiv bolesti kakve su Ebola, HIV/AIDS, tuberkuloza, malarija, a sada i COVID-19, saopćeno je iz USAID-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!