SAD i EU pozivaju lidere RS da odbace neustavne radnje

Vijesti 20. okt 202122:14 2 komentara
NSRS

Poslije odluke Narodne skupštine Republike Srpske da usvoji Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima i da oduzme ovlaštenja identičnoj državoj agenciji, američka ambasada u Sarajevu saopštila je da su SAD spreme da iskoriste sve sankcije protiv svih koji krše Ustav, a Delegacija EU upozorava na buduće negativne posljedice na privredne subjekte i građane u ovom bh. entitetu.

Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umesto toga, kroz institucije BiH rade na unapređenju funkcionalnosti, navodi se u izjavi iz ambasade za Radio Slobodna Evropa.

Ističe se da „ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija“ i dodaje da bi takve radnje bile neustavne i antidejtonske, uz ocjenu da je dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog sporazuma najbolja garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko distriktu.

Nastavit ćemo da podržavamo političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve, ističe se u saopštenju američke ambasade i upozorava da prijedlozi Milorada Dodika vode u izolaciju i ekonomsku propast.

“Današnje usvajanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima u Republici Srpskoj korak je u pravcu ugrožavanja pravne sigurnosti i jedinstvenog ekonomskog prostora u Bosni i Hercegovini, sa budućim negativnim posljedicama na privredne subjekte i građane RS“, navodi se u pisanoj izjavi delegacije Evropske unije u BiH za Radio Slobodna Evropa.

Iz Delegacije EU navode da će to „dodatno udaljiti BiH od usklađivanja sa pravnom stečevinom EU.“

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare