SAD kritikovale BiH zbog glasanja o Iranu

Vijesti 23. nov 202211:16 4 komentara
FENA

Prema dostupnim informacijama, Bosna i Hercegovina se našla na listi suzdržanih zemalja prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN-a o masovnom kršenju ljudskih prava u Iranu, a potez su osudile Sjedinjene Američke Države.

SAD žale što je BiH bila suzdržana prilikom glasanja o rezoluciji Trećeg odbora Generalne skupštine UN-a o stanju ljudskih prava u Iranu 16. novembra kojom se Iran poziva da prestane koristiti prekomjernu silu protiv mirnih demonstranata, uključujući žene i djecu“, poručeno je iz američke ambasade u Sarajevu.

Od BiH se očekuje, naglašeno je, da pruži veću podršku osnovnim ljudskim pravima iranskog naroda kao i nastavak usklađivanja sa stavovima Europske unije na putu BiH ka euroatlantskim integracijama.

“Sjedinjene Države su čvrste u svojoj predanosti podršci iranskom narodu koji protestuje širom zemlje i zahtijeva odgovornost svoje vlade. Nastavit ćemo pozivati iranske dužnosnike i vladine institucije na odgovornost za njihova kršenja ljudskih prava i masovno potiskivanje iranskog naroda”, navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, prema dostupnim informacijama, BiH se našla u skupini suzdržanih zemalja tokom glasanja o rezoluciji koju su inicirale ili podržale zapadne zemlje. Za rezoluciju kojom se osuđuju masovna kršenja ljudskih prava u Iranu glasovalo je 78 zemalja članica UN, 28 je bilo protiv, dok je 67 članica UN bilo suzdržano, uključujući stalnog predstavnika BiH Svena Alkalaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare