“SAD treba preispitati svoj odnos prema BiH”

Vijesti 27. okt 202207:07 1 komentar
Bakir Izetbegović i Joe Biden
Bakir Izetbegović i Joe Biden (AFP)

Daniel Serwer, međunarodni eksperti za Balkan i profesor američkog univerziteta Johns Hopkins, u Pressingu na N1 kazao je kako je američka administracija predvođena predsjednikom Joeom Bidenom "napravila nekoliko grešaka prema Kosovu, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini", ali da je i takva mnogo bolja od prethodne, Trumpove. Server je pozvao Washington, prije svega State Department, da preispita svoju politiku prema BiH.

“Razočaran sam nekim stvarima, ali ne bih rekao za sebe da sam razočaran administracijom općenito. Mislim da ova administracija ima mnogo bolji stav prema Balkanu nego prethodna (Trumpova). Prema Kosovu, Crnoj Gori i BiH su napravljene neke greške”, rekao je Serwer.

Komentarišući izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik, profesor je ocijenio da Christian Schmidt ne bi donio ovu odluku bez podrške službenog Washingtona, koji, kako je istakao, pogrešno gleda na ovo pitanje u Bosni i Hercegovini i trebao bi preispitati politiku prema BiH.

“State Department bi trebao razmotriti rezultate svoga djelovanja u Bosni i Hercegovini, vidjeti kakav je bio stvarni efekat sankcionisanja Dodika ili podrške izmjena Izbornog zakona. Ljudi moraju biti samokritični”, zaključio je Daniel Serwer u Pressingu na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare