SAD: Uspješna transplatacija svinjskog bubrega u čovjeka

Vijesti 20. okt 202116:30 0 komentara
Joe Carrotta for NYU Langone Health/Handout via REUTERS

U bolnici u New Yorku prvi put je transplantiran svinjski bubreg u čovjeka bez izazivanja trenutnog odbacivanja imunološkog sistema primaoca, što je potencijalno veliki napredak koji bi na kraju mogao pomoći u ublažavanju nedostatka ljudskih organa za transplantaciju.

Postupak urađen bolnici “NYU Langone Health” u New Yorku uključivao je upotrebu svinje čiji su geni bili promijenjeni tako da njena tkiva više nisu sadržala molekul za koji je poznato da izaziva skoro trenutno odbacivanje.

Primalac je bila pacijentkinja kojoj je mozak klinički mrtav, a sa znacima disfunkcije bubrega, čija je porodica pristala na eksperiment prije nego što je trebalo da je skinu sa uređaja za održavanje života, rekli su istraživači za Reuters.

Tri dana je novi bubreg bio pričvršćen za njene krvne sudove i održavan izvan tijela, dajući istraživačima pristup do njega.

Rezultati ispitivanja funkcije transplantiranog bubrega “izgledali su prilično normalno”, rekao je hirurg za transplantaciju doktor Robert Montgomery, koji je vodio studiju.

Nema dokaza o ranom odbacivanju organa

Bubreg je napravio “količinu urina koju biste očekivali” iz transplantiranog ljudskog bubrega, rekao je on, a nema dokaza o snažnom, ranom odbacivanju viđenom kada se nemodifikovani svinjski bubrezi transplantiraju u primate koji nisu ljudi.

Nenormalan nivo kreatinina u primaocu – pokazatelj slabe funkcije bubrega – vratio se u normalu nakon transplantacije, rekao je Montgomery.

U SAD, skoro 107.000 ljudi trenutno čeka na transplantaciju organa, uključujući više od 90.000 koji čekaju bubreg, prema Ujedinjenoj mreži za doniranje organa. Prosječno vrijeme čekanja na bubreg je tri do pet godina.

Istraživači su decenijama radili na mogućnosti korišćenja životinjskih organa za transplantaciju, ali su bili u nedoumici kako da spriječe ljudsko tijelo da ih odmah odbaci.

Montgomeryijev tim je teoretizirao da bi izbacivanje svinjskog gena za ugljikohidrat koji izaziva odbacivanje – molekul šećera ili glikan, nazvan alfa-gal – spriječilo problem.

Joe Carrotta for NYU Langone Health/Handout via REUTERS .

 

Eksperiment transplantacije bubrega u New Yorku trebalo bi da otvori put za ispitivanja kod pacijenata sa završnim stadijumom bubrežne insuficijencije, vjerovatno u narednih godinu ili dvije, rekao je Montgomeri, koji je i sam primalac transplantiranog srca. Ta ispitivanja mogla bi testirati pristup kao kratkoročno rješenje za kritično bolesne pacijente dok ne postane dostupan ljudski bubreg ili kao trajni transplantat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!