Sadik Ahmetović: Iza svega stoji Aleksandar Vučić i njegov brat

Dan uživo 03. jun 202118:44 > 20:40
Podijeli:

Sadik Ahmetović, bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine osuđen je nepravosnažno na šest mjeseci zatvora za zloupotrebu položaja ili ovlasti. Aktuelni član Koalicije Moja adresa je Srebrenica i direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli za N1 izjavio je da iza svega stoji politika. Kao "naručioca optužbe" okrivio je vlast u Srbiji.

Izjavili ste da je sve naručeno zbog vašeg angažmana u Srebrenici. Ko je naručio?

Ta prijava datira iz 2012. godine. Tada su saslušana četiri svjedoka. Ima ukupno pet papira. Istraga je trajala skoro 10 godina. I ništa nisam znao da se dešava. Nakon što sma preuzeo iniciajtivu Moja adresa je Srebrenica odjedanput je otvorena priča. 2020. godine su samo saslušali mene i podigli optužnicu. Zašto to nisu uradili već 2012. I meni bi bilo lakše vratiti sjećanja na ta dešavanja. To je prirodan proces, čovjek zaboravlja.

Imajući u vidu da je Srbija vodila kompletnu priču o izborima u Srebrenici. Na čelu kompletne te akcije je bio brat Aleksandra Vučića – Andrej. Operativac je bio izvjesni Sandokan iz Šabca.

Imate li dokaze za takve tvrdnje?

Naravno. Ja sam im u tom trenutku smetao. Imali su svoje poluge u Tužilaštvu BiH. Mi smo bili na pragu da vratimo Srebrenicu. Trebala im je takva vrsta priče. U tom trenutku se podiže optužba. Mislim da je sigurno bila upoznata glavna tužiteljica. I da je aktivno učestvovala.

To je sve u domenu spekulacija?

Nije. Sve je provjereno.

Šta će te učiniti?

Ja ne mogu ništa. To može država. Mi smo očekivali da se ponište izbori za Srebrenicu.

Da li je vaša izjava pritisak na pravosuđe?

Ovo je pritisak na mene lično. Na moju porodicu. Ja sam kroz život prošao razne optužbe… Da sam silovatelj, pedofil, kriminalca itd. Sve zbog Srebrenice.

Može li biti razlog da ste kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do septembra 2012. godine pribavili nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću? Ko je Adnan Bektić?

Adnan Bektić je momak iz Srebrenice. On je živio odvojeno od svojih roditelja. Ministar sigurnosti mora imati nekoga kome vjeruje. Jel tako?

On je bio vaš vozač?

Tako je. Bio je apsolvent. Istekao mu je ugovor 2011. U tom trenutku se bliži kraj moga prvog mandata. Moj pomoćnik Agić od mene traži da ga ostavim. On meni piše pismeni zahtjev.

Zašto?

Zato što je Bektić u međuvremenu završio fakultet i zna tri jezika. On je tražio da ostane. Ja sam pristao. Pravim četiri ugovora o djelu. Svaki put na pismeni zahtjev. U međuvremenu krene procedura moje smjene.

Je li ispoštovana zakonska procedura?

Jeste.

Kako vas smije voziti neko ko više nije angažovan kao vozač?

Gdje piše da ne smije? Pa ne može ministar hodati. Neću pješke ići do Bihaća.

Presuda kaže da je bio angažovan na poslovima koje nije ni radio?

To zna pomoćnik ministra. Ne zna ministar. Pomoćnik šalje zahtjev.

Šta slijedi?

Žalba Apelacionom vijeću BiH. Ja još vjerujem u institucije ove zemlje. Mislim da ima pojedinaca koji mogu pomaći stvari naprijed, kada se radio o pravosuđu.

Šta ako presuda bude da idete u zatvor?

Ovo što je ostalo života je bakšiš. Kad vidim šta sam preživio u Srebrenici. Uzmem fotografiju iz osnovne škole i samo nas dvojica, trojica preživjelo. Nisam zabrinut.

Pravdali ste svoju odluku da bojkotujete ponovljene izbore u Srebrenici, da ne participirate u vlasti. Ipak ste se predomislili? Stigle se brojne optužbe na račun koalicije sa SNSD-om. Šta očekujete od ove saradnje?

Priznajem da je ranije bila dobra saradnja. Dok sam bio aktivni učesnik imali smo tu dobru saradnju. Dolaskom SNSD-a počela su preglasavanja Bošnjaka. Ja i dalje mislim da je napravljena greška od CIK-a. Trebalo je ponoviti izborni proces. Nije bila greška bojkot izbora.

U utorak slijedi presuda Ratku Mladiću, šta očekujete?

Očekujem da bude presuđen za genocid, da se potvrdi presuda. I da bude presuđen i za genocid u drugim opštinama. Sve drugo bi bilo nepravda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad