Sadržaj prijetećeg emaila zgrozio javnost i u Srbiji su bili sličnog sadržaja

Vijesti 25. maj 202212:58 > 13:03 0 komentara
N1

Dojave o bombama u Sarajevu izazvale su i dosta panike, naročito kod roditelja. Viber grupe koje se koriste za komunikaciju roditelja preplavljene su porukama. Iz MUP-a KS odmah su upozorili građane da ne šire paniku i lažne informacije.

Sadržaj emaila koji je došao na adrese sarajevskih škola preveden je sa ruskog jezika.  Saudin Sivro predsjednik Sindikata obrazovanja KS na svom je Facebook profilu pojasnio:

Mirno spavajte jer je sve poprilično jasno …
Treba biti jasno i javno obznanjeno da je lažna dojava o bombama u osnovnim školama kao “Amen” došla sa domene .ru (KMFDM KMFDM
“U školi je bomba
Čujem glasove
Glasovi u mojoj glavi
lud sam
Ja sam nakaza
Ubiću decu
Oprostite mi ljudi
U ime
Svijetla budućnost
Amen “
u prijevodu na ruski jezik glasi:
“В школе бомба
Я слышу голоса
Голоса в моей голове
Я сумасшедший
Я – изображение
Я собираюсь убить детей
Простите меня, люди
От имени
Светлое будущее
Аминь”

Slične poruke ranije su stizale i u škole u Srbiji, također su imale sadržaj za koji je jasno da je preveden pomoću online translate stranica.

“Na teritoriju škole podmetnuto mnogo bombi. Put ljudskog opstanka i samousavršavanja je pogrešan, vodi u ćorsokak, u uništenje svega drugog, svega stvarno živog. Evolve! Shvatite, konačno, svoje pravo značenje i mesto u ovom svijetu! Shvatite da ste vi tu suvišni, vi ste genetsko đubre koje ne bi trebalo da bude, đubre stvoreno slučajno kao rezultat evolucione greške, đubre koje treba uništiti”. stajalo je u jednom od prijetećih emailova koji je stizao u škole u Srbiji.

Podsjetimo, Srbija je proteklih dana bila meta cyber napada koje je vlast povezivala sa eventualnim sankcijama koje bi Srbija mogla uvesti Rusiji. Takođe, NATO je prije nekoliko dana upozorio da bi BiH mogla biti meta hakerskih napada.

Prijetnje emailovima jedan su od najprostijih načina online uznemiravanja. Kreatori prijetećih poruka spajaju se na servere i gotovo ih je nemoguće locirati. Kompleksniji hakerski napadi poput onih na bankarske i zdravstvene sisteme iziskuju mnogo više truda i znanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!