Safe Journalists mreža osudila napad na N1 novinare

Vijesti 23. sep 202119:22 3 komentara
N1

Regionalna mreža za podršku medijskim slobodama i novinarima Safe Journalists oglasila se danas povodom nedavnih prijetnji putem društvenih mreža, čija su meta ovaj put bili novinari N1 televizije.

U saopštenju u čijem nazivu se navodi kako je nekažnjavanje i tolerisanje nasilja protiv novinara putem interneta neprihvatljivo, ističe se kako su se novinari N1 televizije Amir Zukić i Nikola Vučić, kao i generalna sekretarka udruženja BH Novinari Borka Rudić, našli na meti osobe koja je prethodno bila hapšena zbog sličnih prekršaja.

Jasmin Mulahusić, sa prebivalištem u Luksemburgu, početkom septembra ove godine je uhapšen na granici Bosne i Hercegovine s Hrvatskom zbog ranijih prijetnji novinarima i političkim akterima u BiH. Optužen je za krivična djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, međutim Sud BiH ga je pustio na slobodu i nije mu odredio bilo kakve mjere zabrane.

On je nakon puštanja na slobodu u objavi na društvenoj mreži Facebook opisao, kako se navodi u saopštenju Safe Journalists mreže, “bizaran san” u kojem objašnjava kako su ga napale zmije, te da im siječe glave, a da je jedna od njih Rudić.

U narednoj objavi je na metu uzeo novinare Amira Zukića i Nikolu Vučića, navodi se u izvještaju Safe Journalists mreže, u kojem se također ističe kako su komentari ispod Mulahusićevih objava uvredljivi i prijeteći, te uključuju govor mržnje i pominju nacionalnost medijskih predstavnika.

Iz Safe Journalists mreže podsjećaju na prethodno saopštenje u kojem su osudili napad čija je meta također bila Rudić, ali i profesorica Univerziteta u Sarajevu Lejla Turčilo, a koji su došli iz “istih nacionalitičkih i radikalnih krugova i pojedinaca”.

Tim povodom direktor mreže Dragan Sekulovski je kazao kako “verbalni napadi na novinare koji u prošlosti nisu bili izvedeni pred sud su još jedan argument zašto je važno zaustaviti politiku nekažnjavanja”.

“Toleriranjem takvih prijetnji od strane nadležnih državnih tijela u BiH, napadi se ponavljaju sa svrhom nametanja cenzure, utišavaju se kritički glasovi i sloboda mišljenja, ne samo u novinarskoj zajednici, već i u bosanskohercegovačkom društvu općenito”, naglasio je Sekulovski.

Dodao je kako je nasilje protiv kolega u BiH “ozbiljna prijetnja za preko 8,000 novinara” koji su predstavljeni kroz Safe Journalists mrežu, te je izrazio solidarnost s njima I zatražio najviše kazne za prijetnje smrću upućene novinarima.

“Safe Journalists mreža, koja okuplja preko 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje napade i targetiranje troje novinara i branitelja slobode medija u BiH. Zahtijevamo brzu i efikasnu istragu, te odgovarajuću kaznu za počinitelja. Također, pozivamo nadležna tijela da preispitaju odluku o puštanju Jasmina Mulahušića iz pritvora, posebno imajući u vidu da je nastavio sa istom praksom kao i do sada, te da postoji mogućnost ponavljanja kaznenog djela”, istakli su iz asocijacije, dodavši kako će o ovom slučaju obavijestiti domaće i međunarodne relevantne aktere.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare