Salkić i Džindić – međusobne optužbe i kontraoptužbe dok ceh plaćaju građani

Vijesti 20. aug 202119:09 > 19:09 0 komentara
N1

Nakon teških optužbi Jasmina Salkića, koji je podnio ostavku na mjesto v.d. direktora BH Gasa u trenutku kada su federalni ministri glasali o njegovoj smjeni, oglasili su i iz Vlade Federacije. Ministar Nermin Džindić odbacuje navode, uzvrativši Salkiću kontraoptužbama. Salkić tvrdi kako je odbio mito, koje mu je nuđeno u sali za sjednice Federalne vlade, Džindić da su to lažne optužbe. U međuvremenu, konačni ceh plaćaju građani.

Plin, milion maraka, mito, ostavka smjena. Bivši direktor BH Gasa protiv aktualnog ministra. Međusobne optužbe se nastavljaju.

To je čak nuđeno u sali Vlade, da se izmijeni uredba Vlade Federacije, da se uz BH Gas i Energoinvesta upiše i ta treća firma iz Novog Sada odnosno Italije. Mi smo odbili taj mito, i tada počinje jedna velika hajka na mene“, istakao je Jasmin Salkić, bivši dirketor BH Gasa.

Velika laž malog čovjeka, nažalost. Ako je već izmislio tako nešto, zašto nije prijavio tada kada se navono desilo, a ne sada“, kazao je Nermin Džindić, ministar.

Salkić je podnio ostavku, optužujući Džindića i premijera Novalića za kriminal, dok ministar odgovara da je Salkić podnio ostavku 15 minuta prije glasanja o njegovoj smjeni na sjednici Vlade. A smijenjen je, kaže Džindić, jednoglasno. Oglasio se i prozvani biznismen, koji je, prema navodima Salkića, nudio mito.

Izjava gospodina Salkića koja mi je predočena, mi je nezamisliva, te kako neko može iskonstruisati takvu bezočnu laž. Tokom naredne sedmice putem svojih pravnih zastupnika ću zaštitu svojih prava potražiti na sudu radi iznošenja kleveta, vrijeđanje moje časti i ugrožavanja poslovanja mojih kompanija, te ću zahtijevati 250.000 KM odštete od gospodina Salkića kao i demant na istim medijima koji su objavili ove gnusne laži“, istakao je Viliam Milovan.

Opužbe o mitu nisu jedini razlog verbalnog okršaja Salkića i Džindića. Bivši direktor BH Gasa tvrdi kako se namjerno opstruira projekt Južne interkonekcije, a forsira Turski tok, zbog kojeg, ističe Salkić, će poskupjeti cijena plina za građane.

Južna interkonekcija, o kojoj smo svi zajedno pričali i zagovarati, i doveli je do urbanističke i okolišne dozvole, i onda vam sada pokušavaju da dobit koji se nalazi na računu BH Gasa, koje su namjenske pare za infrastrukturu, sada se pokušava doći do tih para da bi se sada pokrivale cijene koje su sada došle iz Turskog toka“, rekao je Salkić.

Što se tiče Zakona o Južnoj intekonekciji, on je u prvom čitanju već završen. U drugom čitanju imam vrlo sitne korekcije. Nadam se da će na Vladi biti u narenih 15-ak dana, čim izađem iz izolacije“, kazao je Džindić.

Energoinvest je 1. aprila počeo preuzimati plin iz Turskog toka, a u međuvremenu je Gazprom povećao cijene za više od 30 posto. Cijena za stanovništvo nije povećavana, jer je, tvrdi Džindić, BH Gas već ranije držao 30 posto veću cijenu od realne.

Taj isti direktor je držao veću cijenu gasa nego što je trebao, i time je uzeo od građana 8, 5 miliona maraka, samo prošle godine. To govore službeni izvještaji“, istakao je Džindić.

Ne mogu da vjerujem da je problematičan onaj direktor koji je pravio dobit, pa vam obore izvještaj zato što je prevelika dobit, a druge firme u kojima sjede direktori poslušnici prebacuju im pare sa nekih drugih firmi – njih ne smjenjujete“, naveo je Salkić.

Teškim riječima i optužbama tu nije kraj. Džindić spočitava bivšem direktoru BH Gasa da je platio mađarskoj kompaniji transport plina, za mjesece kada transporta nema, dok Salkić poručuje kako se nema čega bojati, te da sve može provjeriti Federalna uprava policije.

Na naše pitanje ministru Džindiću je li spreman podnijeti ostavku ukoliko se dokaže da je Salkić u pravu, odgovara ostavke ne može biti, jer optužbe nisu istinite.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!