Salkić: Obilježavanje 9. januara uznemirava žrtve progona i genocida

Vijesti 31. dec 202110:56 > 10:57 3 komentara
N1

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, rekao je danas, da obilježavanje 9. januara, koji je ranije osporio Ustavni sud, a koji se slavi kao dan bh. entiteta RS, iritira, uznemirava, provocira i diskriminira sve žrtve progona, teških zločina i genocida koji su počinjeni pod zastavom 9. januara, te da je jedini i najbolji lijek za trenutno stanje u Bosni i Hercegovini eliminacija posljedica genocida.

“Nastavak neustavnog i nezakonitog obilježavanja 9. januara kao dana bh. entiteta RS iritira, uznemirava, provocira i diskriminira sve žrtve progona, teških zločina i genocida koji su počinjeni pod zastavom 9. januara. Sa ovom praksom treba prestati zbog ovih činjenica i zbog zvaničnih presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da se 9. januar ne može obilježavati kao dan bh. entiteta RS, ali i mišljenja Venecijanske komisije”, naveo je Salkić.

Jedini i najbolji lijek za trenutno stanje u našoj domovini Bosni i Hercegovini, rekao je Salkić, jeste eliminacija posljedica genocida.

“Samo tako možemo napraviti jasnu distancu sa idejama zla, progona, zločina i teritorijalnih pretenzija prema Bosni i Hercegovini. Dok žive posljedice progona i genocida živjeće i osjećaj kod sljedbenika takve politike da se genocid isplati i da su oni koji su ga počinili heroji, a ne zločinci. Potreba eliminacije posljedica genocida nije više samo potreba preživjelih žrtava, to je nasušna potreba civiliziranog svijeta”, kazao je Salkić.

Ukoliko ovakvo stanje ostane i potraje ono će da nagrize i uništi civilizacijske vrijednosti u mnogim zemljama u svijetu, smatra Salkić.

“Nastavak veličanja takvog projekta kroz obilježavanje 9. januara kao dana bh. entiteta RS uprkos postojanju presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine dokaz su takvih tendencija, rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja mira u doglednoj budućnosti od strane sljedbenika takve ideologije”, zaključio je Salkić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare