Salkić u Nezuku: Žrtve genocida očekuju reakciju od civiliziranog svijeta

Vijesti 07. jul 202122:02 1 komentar
N1

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić danas je u Nezuku prisustvovao okupljanju preživjelih pripadnika 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine, koje se organizuje u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica.

U svom obraćanju okupljenima potpredsjednik Salkić je istakao da današnje okupljanje svjedoči odlučnost da se put koji su prešli stanovnici „sigurne zone“ neće zaboraviti i da žrtve genocida neće nikada biti zaboravljene.

VEZANE VIJESTI

“Poštovani učesnici marša koji nas podsjeća na sve žrtve genocida nad stanovnicima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica, koji su počinili pripadnici vojske pobunjenih bosanskih Srba i dijelovi policije, pod političkim vodstvom ratnog zločinca Karadžića i komandom ratnog zločinca Mladića naše okupljanje svjedoči našu odlučnost da se ovaj put koji su prešli preživjeli stanovnici ‘sigurne zone’ neće zaboraviti i svjedoči da žrtve genocida neće nikada biti zaboravljene”, kazao je Salkić.

Salkić: Niko nema pravo da odustane

Dodao je kako danas kada “imamo važeće presude naša obaveza je još veća da ustrajavamo na istini i konačnoj pravdi. Konačna pravda jeste uklanjanje svih posljedica nastalih agresijom na Republiku Bosnu i Hercegovinu i počinjenim, dokazanim i presuđenim genocidom”.

FENA

“Niko od nas nema pravo da odustane na ovom putu ma koliko on bio težak, pun izazova i prijetnji. Nijedan put ne može biti teži, izazovniji i opasniji od onoga kojeg su prešli stanovnici ‘Sigurne zone UN-a’ Srebrenica 11. jula 1995. godine, a mnogi nisu uspjeli. Mi smo danas ovdje zbog onih koji su preživjeli i zbog onih koji su ubijeni da pokažemo da nismo i da nikada nećemo zaboraviti genocid i da nećemo odustati od našeg Podrinja i naše domovine Bosne i Hercegovine”, istaknuo je potpredsjenik RS-a.

Također je naglasio kako je ovo dobra prilika da se “svi podsjetimo, ali i civilizirani svijet da su tu oko nas oni koji negiraju presuđeni genocid, veličaju i nagrađuju presuđene ratne zločince”.

“Izdržite na Maršu”

“Ovakve aktivnosti trebaju biti sankcionisane, jer one predstavljaju završnu fazu genocida. Ove pojave su prisutne, jer nisu uklonjene posljedice koje su nastale činjenjem zločina, progonom i genocidom nad Bošnjacima Podrinja i Bosne i Hercegovine. Civilizirani svijet je na potezu, žrtve genocida od njih očekuju adekvatnu reakciju, a ne jalova obećanja kakva su imali stanovnici ‘Sigurne zone UN-a’ Srebrenica 1995. godine, nakon čega je počinjen genocid”, podsjetio je Salkić u svome obraćanju.

Pozvao je sve učesnike da izdrže na maršu i da ne nasjedaju na eventualne pokušaje uznemiravanja i izazivanja incidenata sa ciljem skrnavljenja podsjećanja na žrtve genocida, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare