Salkić za N1: Dodik neće ponoviti grešku ratnog zločinca Karadžića

Vijesti 15. okt 202108:52 > 10:41 6 komentara

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić danas je za N1 govorio o sjednici SDA u Banjaluci te trenutnoj političkoj situaciji u BiH. Salkić je kazao da je Milorad Dodik predvodnik separatističke politike i da pravi "antiustavne poteze".

Na pitanje zašto se sjednica SDA danad održava u Banjaluci, kazao je:

“Zato što je Banjaluka u BiH i zato što smo bh. partija i ovo nije prvi put da SDA održava sjednicu organa u Banjaluci. Ništa novo, ništa posebno, svjedočimo da je Banjaluka BiH, da je bila i da će biti.

Prije nekoliko godina imali smo sjednicu Predsjedništva u Banjaluci, u ranijem periodu smo imali sjednicu GO u Banskim dvorima u Banjaluci, ništa novo i ništa spektakularno. SDA održava svoje sjednice i u Banjaluci”, kazao je.

Na pitanje da li to šalje određenu poruku Miloradu Dodiku, on je kazao:

Može se to čitati na različite načine, ako vi to tako gledate, onda jeste takva poruka; ovo je naša zemlja, Banjaluka je dio BiH, i tako će biti. Milorad Dodik je toga svjestan, ali tu smo da mu osvježimo pamćenje“.

Zakon o stavljanju van snage odluka Visokog predstavnika stupio na snagu?

Mi kao izabrani predstavnici Bošnjaka iskoristili smo sve mehanizme u NSRS i kroz Vijeće naroda da osporimo ove zakone i kažemo da je to suprotno Ustavu i da ne bi trebalo da se radi. Radi se o direktnom ataku na visokog predstavnika, njegovu ulogu, OHR je tu na potezu. Ovdje se direktno atakuje na ovlaštenja koja ima Visoki predstavnik kao neko ko je zadužen da prati provođenje civilnog dijela Dejtonskog sporazuma. Najpozvaniji da reagira je Visoki predstavnik i mi očekujemo da reaguje u tom pravcu i poništi odluku NSRS. Ukoliko ne poduzme aktivnosti, SDA je donijela zaključak da će podnijeti aktivnosti, tj. izabrani predstavnici iz SDA koji se nalaze na pozicijama s kojih mogu podnijeti apelaciju Sudu“, kazao je Salkić.

“Vjerujem da će biti danas taj raniji zaključak SDA potvrđen i da će biti date instrukcije ljudima da pripreme apelaciju ukoliko Visoki predstavnik ne reagira”.

Salkić je naveo da Vlada RS i NSRS izvjesno vrijeme poduzimaju antiustavne aktivnosti.

Vlada i NSRS već jedno izvjesno vrijeme poduzimaju antiustavne aktivnosti, kršeći UStav BiH, donoseći propise koji padaju na Ustavnom sudu BiH zbog čega se oni poslije nerviraju i govore kao da je neko protiv njih, a zapravo oni rade protiv ustavnog poretka i građana ove zemlje.

Sve te aktivnosti koje je najavio Dodik kao predvodnik separatističke politike su antiustavne i one su predmet posmatranja, analize i poduzimanja određenih aktivnosti i institucija koje bi trebale raditi svoj posao da zaštite poredak ove zemlje“.

“Separatističke aktivnosti”

Salkić je kazao da u kontinuitetu upozorava na separatističku aktivnost koju provodi “vlast pod pokroviteljstvom Dodika”.

Ja u kontinuitetu upozoravam na separatističku aktivnost koju provodi vlast pod pokroviteljstvom Milorada Dodika. Najveći dio međunarodne zajednice su smatrali da su sve te aktivnosti politikantske i da to Dodik radi kako bi obezbjedio opstanak na vlasti. Da se na vrijeme reagiralo kada je bio referendum o Danu RS, kada se krenulo u diskriminaciju Bošnjaka, mi bismo danas bili u drugačijoj situaciji. Mi smo u ovoj situaciji zbog nedjelovanja onih koji primaju platu da zaštite ustavni poredak BiH“.

To su pravosudne isntitucije koje su trebale davno odgovoriti na ono što se dešava u ovom entitetu, ali na ovo sve je prvi trebao odgovoriti visoki predstavnik. Mi smo došli u situaciju da je ugrožen fizički mir u BiH, nije više retorički“.

Salkić je još kazao da Dodik neće ponoviti grešku ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Dodik neće ponoviti grešku ratnog zločinca Karadžića koji je za govornicom rekao da muslimani ne mogu opstati. On to neće ponoviti, on govori o miru, a u isto vrijeme poduzima korake i donosi odluke usmjerene na direktno ugrožavanje mira i direktno krše ustavni poredak. On vrši zamjenu teza i kaže da neće biti rata, ali ako neko napadne RS oni će se braniti“.

“Kao prvo RS je dio BiH i ako vi napadate ustavni poredak BiH, vi ste već otvorili neprijateljsku aktivnost prema BiH a hoćete kazati da neko želi napasti RS.

Moramo biti ozbiljni i odgovorni, svjesni ovog trenutka kako bismo spriječili najgore moguće posljedice”.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare