Samantha Power stigla u Predsjedništvo BiH, prisustvuje i Dodik (FOTO/VIDEO)

Vijesti 21. jan 202211:43 > 11:43
Izvor: Predsjedništvo BiH

Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, stigla je u Predsjedništvo BiH na sastanak sa Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Ovo će biti prvi susret člana Predsjedništva Milorada Dodika nakon što su mu SAD uvele nove sankcije.

“Ponovo ćemo razgovarati sa vama nakon tog sastanka, nakon razgovora o trenutnom političkom ćorsokaku u kome se zemlja nalazi. Jasno je da prijetnje povlačenjem institucija na državnom nivou prijete stabilnosti koja je postignuta prije 26. godina potpisivanjem Dejtonskog sporazuma”, rekla je Power novinarima u Sarajevu ranije.

Izvor: Predsjedništvo BiH
Izvor: Predsjedništvo BiH
Izvor: Predsjedništvo BiH
Izvor: Predsjedništvo BiH

Ova diplomatkinja je dodala da prijetnje povlačenjem nemaju nikakvog ekonomskog ni političkog smisla.

“Želimo razgovarati kako SAD mogu pomoći aspiracijama svih ljudi u BIH. To bi trebao biti fokus Institucija BiH. Kako razviti ekonomiju, kako otvarati nova radna mjesta, kako se boriti sa pandemijom koja ponovo raste i u ovoj zemlji, kao i u mojoj”, rekla je Power.

Posjeta Power se dešava u vrijeme povećanih tenzija i užarene retorike. Administratorica će tokom posjete, kako je ranije najavljeno, naglasiti potrebu da svi akteri u BiH rade na jedinstvu i jačanju zajedničkih nastojanja da se za sve građane BiH izgradi sigurna i stabilna budućnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar