Samantha Power dolazi u BiH: Zatražen sastanak sa svim članovima Predsjedništva

Vijesti 13. jan 202213:15 7 komentara
REUTERS/Andrew Kelly/File Photo

Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) posjetit će Bosnu i Hercegovinu u periodu od 19. do 21. januara. Kako je saopćeno iz USAID-a, Power dolazi kako bi "još jednom istakla opredjeljenje Sjedinjenih Država za partnerstvo sa građanima BiH dok nastoje izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost u stabilnoj, funkcionalnoj Bosni i Hercegovini koju čine dva entiteta, tri konstitutivna naroda i svi ostali građani".

“Tokom posjete, administratorica će se sastati sa lokalnim partnerima USAID iz nevladinog sektora u oba entiteta i svih etničkih grupa. Imaće sastanke sa zvaničnicima u vlasti, predstavnicima civilnog društva i mladim aktivistima, novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom, borcima za zaštitu okoline, privrednicima koji se nalaze na čelu malih preduzeća, te preživjelima iz rata u BiH. Cijelim svojim angažmanom istaći će čvrsto opredjeljenje Sjedinjenih Država za promociju pomirenja, borbu protiv korupcije, podršku građanskom aktivizmu, promociju demokratskih reformi i vladavine zakona, te stvaranje novih ekonomskih prilika za građane BiH. Ova posjeta dešava se u vrijeme povećanih tenzija i užarene retorike. Administratorica će tokom posjete naglasiti potrebu da svi akteri u BiH rade na jedinstvu i jačanju zajedničkih nastojanja da se za sve građane BiH izgradi sigurna i stabilna budućnost”, navode iz USAID-a.

Srpskainfo

Srpskainfo objavila je diplomatsku notu Ambasade SAD u kojoj se navodi da bi se Power željela sastati sa sva tri člana Predsjedništva BiH 21. januara u 10 sati, a da bi sastanku prisustvovao i ambasador SAD u BiH Eric Nelson. Dopis je stigao 10. januara, pet dana nakon što su SAD proširile sankcije Miloradu Dodiku. Za N1 je potvrđeno da je sastanak zatražen, ali nije poznato da li je od tada došlo do nekih promjena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare