Samantha Power o VSTV-u RS: Zakonodavci koji su za podjele igraju se vatrom

Vijesti 12. feb 202211:00 > 12:41 0 komentara
F.Z./N1

Samantha Power, šefica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), reagovala je nakon usvajanja Nacrta zakona o VSTV-u RS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Power je poručila da bi stvaranje paralelne pravosudne institucije u Republici Srpskoj služilo interesima korumpiranih aktera.

“Dok bi narod Republike Srpske, ali i cijele Bosne i Hercegovine bio izložen većoj nestabilosti. Zakonodavci u RS koji podržavaju podjele, igraju se vatrom”, zaključila je Power.

Podsjetimo, NSRS je prije dva dana na sjednici usvojila Nacrt zakona o VSTV-u RS. “Za” je glasalo 45 zastupnika, dva su bila protiv, a 16 suzdržano.

Ovaj Nacrt zakona je nastavak politike Milorada Dodika, lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH koji je nakon što je Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u BiH nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida, poručio da će formirati entitetsku vojsku, upravu za indirektno oporezivanje i obavještajno-sigurnosne agencije.
Međunarodni zvaničnici su više puta upozoravali da je prijenos nadležnosti s državne na entitetsku vlast neustavan.

Jedna od njih je i Samantha Power koja je nedavno boravila u BiH i sastala se sa članovima Predsjedništva. Na tom sastanku je prisustvovao i Dodik, a tema je upravo bila “politički ćorsokak” u kojem se nalazi država nakon najava o povlačenju institucija na državnom nivou.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!