“Samo da rata ne bude” sa Trga djece Sarajeva: Skup solidarnosti sa Ukrajinom

Vijesti 25. feb 202213:24 > 13:28 0 komentara
F.Z./N1

"Sarajevo razumije" i "učite iz sarajevskog iskustva" - samo su neke od poruka koje su uputili okupljeni bh. građani sa skupa solidarnosti sa Ukrajinom koji je simbolično održan na Trgu djece Sarajeva.

Neformalna grupa građana, desetine njih, bili su ujedinjeni u porukama koje su poslali danas iz Sarajeva – grada, koji, kako ističu na svojim transparentima, jako dobro razumije Ukrajinu.

“Sarajevo 1992. – Kijev 2022. godine”; “umjesto rata i destrukcije – dostojanstvo i solidarnost”; “stojimo uz Ukrajinu”; “anti-ratna pozicija je jedina opcija”; “zaustavite rat – ne napuštajte Ukrajinu kao što ste napustili BiH” – samo su neke od niza poruka sa kojima su danas izašli bh. aktiviste i aktivistkinje.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

“Sarajevo – posljednji glavni grad u Evropi uništen od sličnih barbara”

Skupu solidarnosti sa Ukrajinom prisustvovao je i Jasminko Halilović, direktor Muzeja ratnog djetinjstva (MRD) u Sarajevu, koji ističe kako je ponosan na građane i građanke koji su se danas spontano okupili.

“Muzej ratnog djetinjstva ima ured u Kijevu i upravo radimo na evakuaciji naših uposlenika. Teško mi je jako da govorim – ali zaista sam ponosan na svoj grad koji izražava solidarnost sa građanima Kijeva i Ukrajine”, naveo je okupljenim medijima.

Ističe kako uposlenici MRD u ovim momentima sa više vozila nastoje napustiti glavni grad Ukrajine, pa potom ponovo naglašava zašto je važno da ovakve poruke stižu upravo iz glavnog grada Bosne i Hercegovine.

“Drago mi je i da je sinoć projekcijom na sarajevskoj Vijećnici odlučeno da se pošalje poruka solidarnosti narodu Ukrajine. Mislim da je to izuzetno važno – Sarajevo, kao grad koji je posljednji glavni grad u Evropi koji je uništen od sličnih barbara koji sada uništavaju Kijev i druge evropske gradove – mora da pošalje takve poruke. Ovo je najmanje što možemo da uradimo”, poručuje Halilović.

Ističe i nadu da će se bh. vlasti pridružiti Evropi u sankcijama protiv zemlje koja otvoreno vrši agresiju na evropsku zemlju, u 21. stoljeću.

Samo da rata ne bude sa Trga djece Sarajeva

Apel za mir Sarajlije su uputile i kroz pjesmu – sa Trga djece Sarajeva danas je odjekivalo “Samo da rata ne bude”.

Podsjećamo, sve aktuelne vijesti vezane za situaciju u Ukrajini možete uživo pratiti NA NAŠEM LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!