“Samo ispunjavanje 14 prioriteta za EU može značiti deblokadu institucija BiH”

Vijesti 19. jan 202214:16 > 14:18 2 komentara
FENA

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je hitan prijedlog za održavanje tematske sjednice Vijeća ministara BiH s jednom tačkom dnevnog reda – ispunjavanje 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Po njenim riječima, napredak ka Evropskoj uniji najbolji je odgovor na pokušaje destabilizacije, rušenja ustavnog poretka i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Uvjerena sam da uz političku volju, možemo vrlo brzo ispuniti preostale uvjete te dobiti kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. Takav korak bi bez sumnje doprinio stabilnosti, relaksaciji političkih odnosa i funkcionalnosti institucija”, kazala je Turković za Fenu.

Smatra da neće biti dovoljno samo zaustaviti retrogradne pokušaje poništavanja postignutog napretka na putu ka EU već “moramo ponovo pokrenuti pozitivne procese koji će donijeti korist svim građanima u cijeloj državi”.

“Postoji deklarativna saglasnost svih političkih faktora u BiH u vezi sa evropskim putem. Stoga, ne vidim niti jednog razloga zbog čega institucije ne rade na ispunjavanju ovih uvjeta, uključujući Vijeće ministara BiH, Direkciju za evropske integracije, ali i druge institucije koje nose dio obaveza. Smatram da je i Evropska unija spremna prepoznati napore i eventualni napredak u tom pravcu te odobriti kandidatski status sa ispunjavanjem uvjeta. To će otvoriti i nove finansijske fondove i mogućnosti na ekonomski napredak i snažniju borbu protiv posljedica pandemije”, rekla je Turković.

Naglasila je da se blokada institucija koja traje već mjesecima najsnažnije vidi na blokadi ispunjavanja evropskih prioriteta, i to i kroz Mehanizam koordinacije.

“Samo ispunjavanje 14 prioriteta za EU može značiti deblokadu institucija Bosne i Hercegovine. Sve dok ne počnemo zajednički i snažno pronalaziti rješenja za 14 prioriteta ne može se smatrati niti konstatirati da su institucije u potpunosti funkcionalne i efikasne te da djeluju u interesu građana. Krajnje je vrijeme da ostavimo po strani neslaganja i političke avanture od kojih građani nemaju nikakve koristi. Napredak na putu ka Evropskoj uniji će donijeti stabilnost, ekonomski napredak, investicije i bolji život te doprinijeti jačanju izvoza, a zaustavljanju odlaska građana iz Bosne i Hercegovine”, kazala je Turković za Fenu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare