Sanja Vlaisavljević za N1: Pitajte ljude zašto su otišli iz Sarajeva

Vijesti 03. jan 202218:36 > 19:48 32 komentara
N1

"Nije problem u tome ali trebamo se suočiti s tim da Sarajevo ne može nuditi ono čega nema", kazala je danas za N1 politologinja i savjetnica u Ministarstvu civilnih poslova BiH Sanja Vlaisavljević za N1.

Je li istina tvrditi da je iz Sarajeva protjeran Djed Mraz, svinjetina, rasvjeta i sve što su elementi multi etničkog?

Apsolutna istina ne postoji, postoje viđenja. Ja imam pravo da iznesem svoj stav i kažem da jedan glavni grad u dućanima nema svinjetinu, nema jaku glavnu rasvjetu“, kazala je i dodala:

“Nije problem u tome ali trebamo se suočiti s tim da Sarajevo ne može nuditi ono čega nema. Da ima više onih konstitutivnih naroda koji nisu svedeni na manjinu, nažalost u mom i vašem gradu onda bismo”.

Zašto Sarajevo nije isto kao prije?

“Zato što su Srbi i Hrvati nasjeli na propagandu srpskih i hrvatskih političara” je očekivani odgovor za koji bih ja dobila aplauz. Ako imate samo vidljive koji govore ono što se očekuje od onih koji jesu većinska sastavnica ovog grada, onda se vi ne možete ugodno osjećati. Glavni kritizeri mog nastupa su dva čovjeka koja su trgnuta iz hibernacije, dva umirovljenika“, poručila je Vlaisavljević.

“Odakle nam se javljaju ti ljudi? Koliko ih je prisutno u medijskom prostoru? To je pet ljudi. Hajde pitajte ljude koji su izašli iz Sarajeva, zašto su otišli iz Sarajeva?”, dodala je.

Je li protjerani Djeda Mraz iz Sarajeva?

U najširem smislu, da. Susrećem i ja svaki dan u Bingu, u jednom malom odjeljku, u ovitku. Potpuno sklonjeno. Svinjetina je samo indikator da nečega nema. Čega? Potražnje. Zar su zaista svi ti ljudi toliko zaslijepljeni da napuštaju svoja ognjišta? Isto tako ćemo se složiti da su i nakon 95. brojni napustili grad. I to je OK. Ako je iko na ovim prostorima branio Bošnjake od majorizacije, onda je to osoba koja sjedi preko puta vas“, ističe Vlaisavljević.

“Desetine tekstova, kada svi ovi danas koji su vatreni govornici protiv mene, sa prostačkim jezikom ulaženja u privatnost, kada nisu pomislili braniti žene pod hidžabom u Sarajevu, je li znate ko ih je branio? Sanja Vlaisavljević. Tada mi je rečeno: Mora da je plaćena. To mi je najdraži argument u javnosti, ona je plaćenica i mijenja dresove. Do zadnjeg atoma snage ću “mijenjati” dresove i opet kada bude napadnuta jedna Semiha Borovac, prva ću dići glas da je zaštitim”.

Vlaisavljević je dodala da je problem na ovim prostorima “naslijeđena struktura titoizma”.

Mi imamo problem, a to je naslijeđena struktura “titoizma” u kojem vrijedi samo jedna ideologija i jedna misao. Sve što nije ta ideologija, mora biti protjerano na Goli Otok ili je nešto veliko iza toga. Oni imaju samo jedan koncept; ili ovako kako mi smatramo, a sve drugačije može biti ili izraz nacionalizma ili plaćeništvo. Zar je teško shvatiti da jedna osoba može sa istim žarom braniti i Semihu Borovac i Dušanku Majkić, ne kao persone“.

VEZANE VIJESTI

U Sarajevu dakle postoji Djed Mraz, svinjetina i rasvjeta?

“Onda, kriva sam. Šta da kažem na to? Imam pravo da kažem mišljenje da jednostavno tri pojave koje ste naveli nisu pojave koje odgovaraju glavnom gradu. Evo ja vam kažem, žao mi je što ne mogu da promijenim ništa. Koncert nekolicine dječaka i djevojčica nije dokaz”.

#social-embed_0

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare