Podrška za start up: Šansa za zaposlenje 70 mladih u KS

Vijesti 27. jul 202108:56 > 15:44 1 komentar

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo raspisalo je javni poziv za učešće u aktivnostima programa “Podrška mladima za pokretanje start up subjekata”.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, kazao je da je cilj projekta da se ovim programom obuhvati 70 ljudi koji žele na neki način svoju ideju pretvore u ozbiljan poslovni biznis, a Ministarstvo privrede ce ocijeniti same biznis planove.

Poznati uslovi

“Ove godine smo izdvojili milion i 300 hiljada KM shodno Zakonu o mladima Federacije BiH i shodno Zakonu o poticaju male privrede KS”, rekao je Delić.

Neki od uslova su da osoba mora biti sa prebivalištem na području KS, da bude starosti od 18 do 35 godina, da bude ozbiljna u namjeri da osnuje i registruje svoj privatni biznis u stopostotnom vlasništvu. Također, osoba mora da obezbijedi 10 posto od ukupnih sredstava koja će biti odobrena ovim finansiranjem.

Sufinansiranje do 15.000 KM

Ostali kriteriji će biti u javnom pozivu koji će biti objavljen danas na stranicama Ministarstva privrede i Vlade KS, a u četvrtak će izaći u Službenim novinama.

“Od tada teče zvanični rok kada mladi mogu da prijave svoju biznis ideju na ovaj poziv i da ostvare sufinansiranje svog biznis za svoj projekat do 15.000 KM. To su grant sredstva i plus 3.600 KM za troškove minimalne mjesečne neto plate i pripadajuće doprinose za prvih šest mjeseci rada”, naveo je ministar Delić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare