Šantić: Kontrolori provjeravaju matematičku logičnost svih rezultata glasanja

Vijesti 05. okt 202218:37 0 komentara

Član Centralne izborne komisije Ahmet Šantić danas je za N1 govorio o izborima i procesu brojanja glasova.

Šantić je odmah upitan da komentariše današnji zahtjev koji je predala opozicija u RS za ponovno brojanje glasova.

“Ne bih mogao komentarisati sami podnesak u smislu da ga i ja lično nisam vidio, mogu samo komentarisati eventualnu formu, mogu reći da u ovom trenutku nisu ispunjeni formalni uslovi da CIK razmatra zahtjeve koji se odnose na ponovno brojanje. Ti zahtjevi će biti razmotreni tek kada CIK donese odluku o utvrđivanju i objavi izbornih rezultata. Rok je nekih 15-20 dana”, kazao je Šantić.

Ako mogu da objasnim faze utvrđivanja rezultata; vidim da je velika pažnja javnosti na eventualno sporo objavljivanje rezultata. To demantujem, naročito kada se uzme u obzir da su većina članova biračkih odbora imenovani od strane političkih subjekata i ispostavilo se da su najslabija karika u izbornom procesu“.

Šantić je istakao da postoje više prijava iz više općina da rezultati glasova nisu utvrđeni u zakonskom roku.

Mi imamo navode sa određenih biračkih mjesta, čak hiljadu biračkih mjesta u preko 60 izbornih komisija ili općina nisu u zakonskom roku utvrdili rezultate glasova na svom biračkom mjestu. Govorimo o situaciji kada CIK ne može sa izbornih mjesta da dobije glasove“.

Apsolutno odbijam da je bilo mogućnosti krađe. Takvu vrstu prigovora nismo dobili ni od posmatrača sa biračkih mjesta, ako neko ima takve tvrdnje morat će da ih stavi u zapisnik o radu biračkog odbora. Ukoliko ne bude prigovora, sigurno će se takvi navodi odbiti kao paušalni“.

U kojoj mjeri moraju biti utvrđene nepravilnosti?

Zapisnici sa svih biračkih mjesta će biti pregledani i upoređeni sa podnescima na kojima su zahtjevi za ponovno brojanje. Pregledat ćemo zapisnike i da li se na tom biračkom mjestu radilo o nekoj trgovini biračkim odborima koja je bila možda naslućena i prije samog izbornog procesa. Da li je bilo u obrascima određenih nelogičnosti koji ukazuju na zloupotrebu? Da li je bilo prigovora od strane sigurnosnih agencija? Sve ćemo to kumulativno pregledati, svaki zahtjev i svako biračko mjesto. Ako bi ovo utjecalo na zbir mandata, na gubitak mandata, u takvim slučajevima ako su ispunjeni uslovi, CIK donosi odluku o ponovnom brojanju“, kazao je Šantić.

Nakon novih prebrojavanja, ako se utvrdi da Trivić ima više glasova nego Dodik?

Naravno da ćemo nove rezultate unijeti u sistem i sve će se vidjet. Ako ponovo dođemo do određenih nepravilnosti, CIK će se tada odrediti. Naši kontrolori provjeravaju matematičku logičnost svih rezultata glasanja, ukoliko tu nema neke nelogičnosti, mi nemamo rzloga da idemo u političke pretpostavke ko je za koga glasao. To nije posao CIK-a, to je volja birača“.

“Ukoliko je veći broj glasova nego upisanih birača, naravno da je to znak da su se na tom biračkom mjestu dešavale određene aktivnosti. Tu će se donijeti odluka o mjerama i eventualnom ponavljanju izbora”, istakao je Šantić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!