Saradnja s Orbanom Dodiku put ka samostalnosti? “Slijede nepovoljni dogovori”

Vijesti 10. nov 202213:12 2 komentara
N1

U razmjeni energetski raspoloživih kapaciteta sa Mađarskom i Srbijom, Republika Srpska vidi put ka samostalnosti, rekao je u intervjuu za Televiziju Mađarske, još uvijek aktuelni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

“Mi proizvodimo negdje oko 35 posto viškova kada imamo pun pogon naših elektrana. To bi sigurno mogli da šaljemo i Srbiji i Mađarskoj ako je to potrebno. A s druge strane, mi putem lanaca snabdijevanja Mađarske i Srbije možemo da koristimo i obezbjeđujemo naftu i naftne derivate”, naveo je Dodik, a prenio je RTRS.

Još uvijek aktuelni potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić prognozira kako će skoro uslijediti strateški dogovori nepovoljni po Bosnu i Hercegovinu.

“Dodik i Orban svoju komunikaciju zasnivaju na ekonomskim pitanjima koji za posljedicu trebaju da imaju podršku separatističkim namjerama Milorada Dodika. Prije se spekulisalo, a sada je potvrđeno da će Dodik određene energetske kapacitete staviti na raspolaganje Mađarskoj, a zauzvrat će oni u desničarskim krugovima EU lobirati za njegovu poziciju. Dodik u tome vidi put ka samostalnosti, što je velika opasnost ukoliko dođe do jačanja desnice u EU, a doći će ukoliko Orban ubijedi još neke ljude da mijenjaju vanjsku politiku prema BiH, u šta ne treba sumnjati, imajući u vidu dosadašnje aktivnosti”, izjavio je Salkić za N1.

U igri su, zaključak je Salkića, i Elektroprivreda i naftna industrija i sve ostalo što može biti predmet interesa za Mađarsku. Podcrtao je kako će, gotovo izvjesno, uslijediti strateški dogovori koji neće ići u korist Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Salkić je za N1 govorio i o glasanju ‘Pokreta za državu’ po pitanju delegata u državni dom naroda iz reda srpskog naroda, a o čemu možete čitati OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare