Sarajevo dobija svoj prvi Dnevni centar za djecu i osobe sa teškoćama u razvoju

Vijesti 11. jan 202308:42 0 komentara
N1

Kanton Sarajevo će dobiti prvi Dnevni centar za djecu i osobe sa teškoćama u razvoju. Koje usluge će u Dnevnom centru biti na raspolaganju korisnica i šta još je važno uraditi s ciljem poboljšanja kvaliteta života osoba sa teškoćama i njihovih porodica, za "Novi dan" govorila je Ines Kavalec, direktorica Udruženja "Dajte nam šansu".

Ines Kavalec direktorica Udruženja “Dajte nam šansu” i izvođač radova, uz prisustvo Općinskog načelnika Hasana Tanovića, ministra finansija Kantona Sarajevo Davora Čičića i privatnog donatora potpisali Ugovor o izvođenju radova na realizaciji jednog od značajnijih projekata na području ove lokalne zajednice.

“On je neophodan i naša priča traje 11 godina, a uporan rad na ovom projektu traje dvije godine. Radujemo se što započinjemo pozitivnom pričom našu emisiju. Krenulo se krajem decembra i izvođači su krenuli sa radovima. Trebalo bi danas početi sa podizanjem stubova. Objekat se radi u dvije faze, prva se završava negdje u martu i negdje u julu očekujemo otvorenje. Radujem se, ali sam tužna što mi kao glavni grad dobijamo prvi Dnevni centar dok Banja Luka ima pet takvih centara”, kaže Kavalec.

Nakon dugo godina Kanton Sarajevo će na području općine Novo Sarajevo dobiti prvi Edukativni dnevni centar za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju, kao i za onu djecu koja su godinama na čekanju.

Okvirno je planirano da u objektu borave djeca od predškolskog uzrasta do onih koji su napunili 18 godina, kao i ona djece koja trebaju cjelodnevni boravak i dodatnu stručnu podršku.

Nakon što je izrađena projektna dokumentacija i nakon što je Općina Novo Sarajevo izdala građevinsku dozvolu, Udruženje Dajte nam šansu pokrenulo je proceduru ugovaranja izvođenja prve faze radova u vrijednosti od 600.000,00 KM.

Sredstva za sufinansiranje prve faze radova obezbjedili su isključivo Općina Novo Sarajevo sa 100.000 KM i Vlada Kantona Sarajevo sa 250.000 KM, dok je preostali iznos od 250.000 KM obezbijedio privatni donator HIFA Petrol kojeg je osiguralo Udruženje „Dajte nam šansu“.

“Objekat je oko 430 kvadratnih metara a planirali smo oko 30 porodica i djece koji će tu koristiti usluge. Važno je istaći razliku između dnevnih centara i servisnih centra. Dnevni centar će djelovati nešto kao škola gdje će djeca dolaziti u kontinuitetu sa istim korisnicima, a u servisnom centru su tu kraći boravci i različiti su korisnici”, kaže Kavalec i dodaje da se nada da će i ostale općine KS napraviti svoje dnevne centre.

Za kraj je istakla da počinje i očetak prve faze radova na rekonstrukciji objekta vrtića Ciciban u cilju otvaranja Dnevnog centra za osobe sa poteškoćama u razvoju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!