Sarajevo i Mostar imaju nove strategije razvoja, evo na čemu će se raditi

Vijesti 08. jan 202219:21 2 komentara
N1

Dok se domaći gradovi još suočavaju s pokušajima oživljavanja tamnih ideologija iz prošlosti, pišu se i neke nove, svjetlije strategije s ciljema razvitka - kako kulturnog i obrazovnog, tako i infrastrukturnog. Među gradovima koji imaju određene strategije su Mostar i Sarajevo. Evo što su primarni strateški ciljevi.

Nova Strategija razvoja glavnog grada Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač gradonačelnica Karić, u fokus stavlja otvorenost Sarajeva, efikasnu i transparentnu upravu, ali i usavršavanje onog što Sarajevo pretnedira biti – grad budućnosti, centar kreativnosti, grad tisuću mostova.

Rok koji Grad Sarajevo, sa svojim rukovodstvom, stavlja ispred sebe za implementaciju razvojne strategije ističe 2O27., a do tada – priča nam optimističnim jezikom gradonačelnica – bit će strateški osnaživane veze sa drugim gradovima, Tuzlom, Banjalukom, Mostarom i nizom drugih.

“Posebno bih tu istakla projekat koji će Sarajevo sigurno nastaviti, a to su Sportske igre mladih. Mladi širom BiH takmiče se u različitim disciplinama, a finale se odvija ovdje u Sarajevu. Sport, kultura, nauka su oblasti u kojima možemo i trebamo dati priliku mladim ljudima u BiH. Nad našom mladošću i našom pameću ne postoje nikakve razlike”, rekla je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

A dio Strategije je i infrastruktura. Kao jedna od mjera razvoja glavnog bh. grada ističe se obnova Kasarne Jajce. Ona spada u vojnu neperspektivnu imovinu te je potrebno, navodi se u strategiji, uraditi imovinsko-pravne odnose, nakon čega će se pristupiti pronalasku investitora i zajedničkoj realizaciji obnove ovog objekta.

“Moramo biti svjesni da je to izuzetno komplsan problem, izuzetno kompleksan projekat od kojeg Grad Sarajevo ne bježi. Kasarna Jajce treba biti dio naših prioriteta. Generalno smatram da bi trebalo rekonstruisati sve postojeće objekte, a potom ići u izgradnju novih”, ističe Karić.

Strategija bi se trebala naći i pred mostarskim vijećnicima

A južnije od Sarajeva, Mostar – grad na čijem je čelu Mario Kordić. Gradonačelnik s kojim se prošlog proljeća Karić sastala i dogovorila razvoj strateške suradnje prema oblasti turizma koji je, kako su rekli, jedan od stubova bh. privrede.

U formi prijedloga i Grad Mostar trenutno u javnoj raspravi drži strategiju razvoja, koja bi se trebala naći pred vijećnicima. Jedan od ciljeva i ove uprave je izgradnja gradske dvorane i olimpijskog bazena.

Gradskoj se dvorani nada oko 100 sportskih klubova i otprilike 15.000 mladih rekreativaca, sportista. Dvorana se prije više od 30 godina počela graditi. Da li je za očekivati da će baš ova uprava nešto napraviti?

“Izgradnja Olimpijskog bazena ima za cilj doprinijeti razvoju sportske infrastrukture i plivačkog sporta te stvoriti preduslove za sticanje vrhunskih rezultata sportista ali i stvaranje novih sportista Grada Mostara. Uz navedeno, realizacija projekta doprinijeti će razvoju turizma, ali i stvoriti preduslove da Grad Mostar bude domaćin svjetskih i europskih takmičenja čime se doprinosi unapređenju sadržaja za građane Mostara”, stoji ovo u strategiji.

Mnogo je pitanja koja se otvaraju tek prelistavlanjem razvojnih strateških dokumenata, od pitanja novca do pitanja kapaciteta za ispunjenje zadatih ciljeva.

Građanima je više od planova stalo do konkretnih razvojnih projekata koji će, konačno, sa slova na papiru preći u konkretne poteze vidljive na terenu. Poteze bi budno trbalo pratiti oko javnosti. One javnosti u interesu koje gradske vlasti trebaju da rade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare