Sarajevo je jutros drugi najzagađeniji grad na svijetu

Vijesti 28. jan 202209:00 > 09:13 4 komentara
F.Z./N1

Prema jutrošnjim podacima stranice IQ AirVisual indeks zagađenja vazduha u Sarajevu iznosi 197, što ga je svrstalo na neslavno drugo mjesto na listi najzagađenijih gradova svijeta u datom trenutku.

Posljednje mjerenje bilo je jutros u 8:00 sati, a prvi na listi najzagađenijih gradova je Krasnoyarsk u Rusiji s indeksom kvalitete zraka od 800 i riječ je o opasnom zraku.

Iza njega je odmah Sarajevo sa indeksom kvalitete zraka 197 i prema ovim podacima glavni grad Bosne i Hercegovine se nalazi u “crvenoj zoni” što znači da se zrak procjenjuje kao nezdrav (indeks kvalitete od 151-200).

IQAir (lista najzagađenijih gradova u svijetu)

Zagađenje je prisutno i u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji pa je tako Zagreb na četvrtom mjestu, a odmah iza njega je Beograd.

Kada je riječ o zaštiti zdravlja i preporukama stanovništvu uslijed zagađenja zdravstveni srtručnjaci naglašavaju da je za sve kategorije preporučljivo da obustave naprezanja i rekreativne aktivnosti, posebno u jutarnjim i večernjim satima, kada se zagađujuće materije duže zadržavaju u atmosferi.

Ukoliko se planira boraviti vani, preporučuje se nošenje maske za lice sa zaštitnim respiratornim filterima. Svakako se preporučuje i boravak u prirodnom ambijentu planina u okruženju.

Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, te bi morale ostati u zatvorenom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare