Sarajevo obilježava 30 godina od početka opsade i Dan grada

Vijesti 01. apr 202213:12 0 komentara
Anadolija

Povodom 6. aprila i obilježavanja 30 godina od opsade Sarajeva, gradonačelnica Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović najavili su bogat program koji će biti upriličen od 4. do 6. ovog mjeseca u glavnom gradu. Organizovani su brojni prigodni programi za sve uzraste.

Obilježavane jednog od najtežih poglavlja u historiji Sarajeva, kako su rekli domaćini press konferencije u sarajevskoj Vijećnici je obaveza prema svim građanima, preživjelima, mladima, te prema svim žrtvama koji su svoje živote dali kako bi Sarajevo danas bilo ono što jeste.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je kako je povod ovih aktivnosti izuzetno značajan, jer se radi o najdužoj opsadi jednog grada u modernoj historiji ratovanja, koja je trajala 44 mjeseca.

“Ovog 6. aprila obilježiti ćemo Dan Grada Sarajeva, dan kada je Sarajevo, prije 77 godina, izvojevalo pobjedu nad fašizmom. Sarajevo je odoljelo svim iskušenjima. Građani i građanke koji su ga branili od 92. do 95. branili su ono što je stečeno 6. aprila 1945. godine. Tada je uspješno odbranjen antifašistički duh Sarajeva, i stoljetna tekovina zajedničkog života”, poručila je Karić.

Pored bogatog kulturnog, zabavnog i sportskog programa, te naučnog skupa, Grad Sarajevo i Gradsko vijeće Grada Sarajeva će u srijedu, 6. aprila, održati će i Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Sarajeva, na kojima će tradicionalno biti uručena najviša priznanja i nagrade Grada Sarajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!