Sarajevo opet obara rekorde u zagađenosti zraka

Vijesti 28. jan 202219:38 1 komentar

Čim dođe zimski period priča o aerozagađenju počinje. Ostatak godine ovo nije predmet interesovanja javnosti. Obzirom da obaramo rekorde u zagađenosti zraka koji udišemo s pravom se postavlja pitanje: šta se čini, a šta je potrebno uraditi, da na tabelama najzagađenijih bh. gradovi više ne prednjače?!

Ruski grad Krasnojarsk. Jutros jedini zagađeniji grad u svijetu od Sarajeva. Tokom dana Sarajevo na prvom mjestu. Iza su čak i tradicionalno najzagađeniji indijski gradovi. Građani kao da su na to već navikli. Nadležni također.

“Jutrošnje vrijednosti zaista visoke, naročito u Općini Ilijaš. Tu treba ići sa radikalnijim mjerama, poznato je da je Ilijaš industrijsko središte. Uputili smo zahtjev Federalnoj inspekciji da provjeri velike zagađivače. Problem je i što su trenutno slabi vjetrovi koji cirkulišu u KS”, kazala je Zijada Krvavac, šefica Centra za kontrolu kvalitete zraka KS.

Problem je i dugogodišnje samo deklarativno zalaganje za smanjenje aerozagađenja, kažu ekolozi. Nadležni kritike, dodaju, doživljaju kao napade. Ističu da su individualna ložišta najveći problem.

“Subvencioniraju vlasti peći na pelet i na toplotne pumpe, to je opet bogatiji dio stanovništa koji već ima ugrađeno centralno grijanje na ugalj i sada će samo to ugraditi. Naš prijedlog je bio da za najsiromašnije stanovništvu subvencioniraju klima inverter uređaje, jer oni na te stare šporete griju jednu prostoriju”, kazao je Amir Hadžić, Udruženje Ekosol.

Prijedlog koji niko nije poslušao. U Sarajevu više od 40 hiljada individualnih ložišta.

“Priroda je uradila svoje, limitirani smo prirodnim uslovima i poklopcem u stabilnim uslovima i to će se uvijek dešavati ako se ne poduzmu mjere, mjere drastičnih smanjenja emisija zagađujućih materija”, ističe Martin Tajs, ekspert za klimatske promjene.

Nadležni u KS objašnjavaju da se utvrđuje Strategija smanjenja aerozagađenja do 2030. godine. Apeluju na koordinirano djelovanje svih nivoa vlasti.

“Treba politička volju, upornost da se ti planovi realizuju. Ne možemo sami. Ovaj materijalni standard, ovo siromaštvo i ovi energetski udari koje bilježimo zadnjih dana negativno se reflektuju”, kazala je Krvavac.

“Uvijek se peru da to nije njihova odgovornost. Nema pomaka dok god se budemo tako ponašali, a i mi građani isto tako”, kazao je Amir Hadžić, Udruženje Ekosol.

U takvoj atmosferi na prvom smo mjestu po zagađenosti zraka. Nekada je ovaj problem bio tema skečeva. Danas znamo da nije za smijeh, jer utiče na zdravlje.

“Te materije koje se nalaze unutra imaju i maligni karakter jer se talože u disajnim putevima i dovode do teških oboljenja, hronične opstruktivne plućne bolesti do pogoršanja bronhijalne astme do učestalih upala pluća koje je vrlo teško uočiti”, pojasnila je Zehra Dizdarević, pulmolog.

I dok s jedne strane zbog ekonomske situacije brojni građani lože sve i svašta, nadležni rade na Strategijama ili pak smatraju da to nije u njihovoj nadležnosti. Rezultat je nevidljiv glavni grad države sa obližnjeg uzvišenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare