Sarajevo: Pfizer dostupan samo za revakcinaciju na Zetri

Vijesti 09. okt. 202112:54
Podijeli:
Izvor: N1

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Radna grupa za koordinaciju vakcinacije u KS saopćili su da na Zetri trenutno nema vakcina Pfizer za prvu dozu, a oni koji su se vakcinisali Pfizerom u Kantonu Sarajevo mogu doći na revakcinaciju u skladu s terminom, javlja Anadolija.

U saopćenju se navodi da trenutno nije omogućena revakcinacija ovom vakcinom onima koji su se vakcinisali van Kantona Sarajevo.

Na raspolaganju su vakcine AstraZeneca i Sinopharm na svim punktovima u Kantonu Sarajevo, za prvu i drugu dozu.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo poziva i sve građane koji su primili prvu dozu AstraZeneca vakcine, a kojima je prošlo više od šest sedmica, da do kraja oktobra 2021. pristupe revakcinaciji. Pozivaju se i građani kojima će 31. oktobra ove godine proći četiri sedmice od primljene prve doze.

Naglašavamo da je ovo važno i u skladu s preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju Federacije Bosne i Hercegovine, koje preporučuje da se druga doza vakcine protiv COVID-19 daje što ranije unutar preporučenog razmaka, uzimajući u obzir porast broja oboljelih i prijetnju od širenja delta soja SARS-CoV-2 virusa“, navodi se u saopćenju.

Ova preporuka je važna i zbog osoba koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele COVID-19 ili su primili samo jednu dozu vakcine, a koja je manje učinkovita.

“Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini”, navodi se u saopćenju i uz apel građanima da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar