“Sarajevom mogu šetati svi dobronamjerni ljudi, upitno je mogu li Srbi Zagrebom”

Vijesti 24. sep 202221:20 3 komentara
N1

Obraćajući se građanima Olova kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF), poručio je da iz susjedstva, političari poput Milanovića, dobacuju preko ograde, ali ni on kao ni mnogi drugi stranci ne razumiju koliko smo mi spremni da podmetnemo leđa za svoju državu, i da su upravo u tome krije veličina Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Demokratske fronte.

On je kazao da svi dobronamjerni ljudi mogu šetati Sarajevom ali je upitno da li mogu šetati trgom Bana Jelačića, odgovarajući na najnovije optužbe koje je Milanović uputio na račun Sarajeva.

“Jučer Plenković, danas Milanović. Opet nam vire preko ograde, opet bi da uređuju po BiH opet bi da upravljaju po BiH. Opet hoće da ponižavaju, pogotovo Milanović pa priča. Pa hajde neka kroz Sarajevo prođe dvije hiljade Srba. Što ne bi prošlo? U čemu je problem?”, kazao je Komšić.

Komšić je istakao da oni koji ne žele dobro Bosni i Hercegovini žele da instaliraju svoje ljude u Predsjedništvo BiH, kako bi je uništili, i koliko god bježao od priče o omjeru 2:1 u PBiH, od toga se ne može pobjeći, jer ne postoji ništa što ukazuje na to da će podmetanja i napadi na BiH prestati, a kada je tako i kada već ne može biti 3:0 za BiH, onda može i treba biti 2:1 za Bosnu i Hercegovinu.

Odgovarajući na optužbe da je koncept građanske države nerealan, Komšić je kazao da se u Olovu ne može sjediti i zamišljati kako se popeti na Nišićku visovravan. Zato se mora učiniti prvi korak koji predlaže, a bude li Bosna i Hercegovina onakava kakvu je zamišljaju HDZ i Schmidt, nikada neće biti normalna zemlja i nikada neće ući u Evropsku uniju, i ko god kaže da kao takva hoće, laže ljude u Bosni i Hercegovini.

Dodao je i to da kada su drugi odlučivali o sudbini naše države, tada su nam slali Ikar konzerve kako bi oprali savjest pred TV kućama, a kada je Armija BiH ojačala, i kad smo stvari uzeli u svoje ruke tada su odmah rekli da se stane. I danas je tako, i ako budemo poginjali glavu to ne može izaći na dobro. Jedino ako ne budemo poginjali glavu, tada će nas poštovati. U zadnje četiri godine, pokušalo nas se slomiti, ali sada je vrijeme da jasno i odmah kažemo da to neće moći ni u naredne četiri godine.

Kandidat za Parlament FBiH Hajrudin Žilić kazao je da je prije četiri godine glasovima za DF i Željka Komšića omogućeno to da se Bosna i Hercegovina danas nalazi na korak do punopravnog članstva u NATO-u.

Također, naveo je da je zahvaljući Komšiću i ambasadorima koje je imenovao, poput Svena Alkalaja, BiH, uprkos protivljenju Dodika, osudila rusku agresiju na Ukrajinu, te da su ambasadori poput Martine Mlinarević, Vanje Filipovića, Branimira Jukića i drugih dostojno predstavljali našu državu, što ne bi bilo moguće bez omjera 2:1 u Predsjedništvu BiH.

Naglasio je da Demokratska fronta i Željko Komšić ne polažu račune strancima nego građanima Bosne i Hercegovine, govoreći o izmjenama Izbornog zakona. Dodao je i to da DF i Željko Komšić ne polažu račune pred sudijama i tužiocima jer su njihove ruke čiste, i nisu uprljane kriminalom.

Žilić je stoga pozvao građane Olova da poklone povjerenje koaliciji “Željko Komšić za građansku državu” kako bi mogli nastaviti beskompromisnu političku borbu protiv podjele države i protiv korupcije, zatraživši kako je naveo, podršku za borbu a ne za pasivno promatranje političkih procesa, navodi se u saopćenju DF-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare