“Sarajevske ruže” na Vijećnici kao podsjetnik na opsadu glavnog grada BiH

Vijesti 04. apr 202221:21 1 komentar
F.Z./N1

Povodom obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva, na fasadi sarajevske Vijećnice večeras je upriličena videoprojekcija "Sarajevske ruže", simbolima opsade i stradanja glavnog grada Bosne i Hercegovine u periodu 1992.-1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sarajevske ruže” su videoprojekcija Centra za postkonfliktna istraživanja sa imenima i crtežima djece ubijene tokom opsade Sarajeva, uz fotografije Velije Hasanbegovića i grafički dizajn Šejle Bratić.

“Sarajevske ruže” su jedinstveni spomenici koji podsjećaju na opsadu glavnog grada BiH i stradanja Sarajlija tokom jedne od najtragičnijih epizoda u historiji grada.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Vijećnica kao svojevrsni simbol otpora i centar kulturnog života grada stjecište je dešavanja 4. i 5. aprila povodom 30. godišnjice od početka opsade Sarajeva.

Program obilježavanja počeo je u ponedjeljak izložbom fotografija Paula Lowea pod nazivom “Opsada/Siege”.

Predstavnici gradskih vlasti Sarajeva najavili su u petak da će na prigodan i dostojanstven način 5. aprila biti obilježeno 30 godina od početka opsade Sarajeva, najduže opsade jednog grada u savremenoj istoriji ratovanja koja je trajala puna 44 mjeseca, a 6. aprila bit će obilježen Dana grada Sarajeva.

Dvodnevni program u Vijećnici organizuje se u saradnji Grada Sarajeva, Informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Centra za postkonfliktna istraživanja, Memorijalnog centar Srebrenica i Modula memorije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare