Sarajlije se spremaju za omikron: Veliki red za vakcinaciju u tržnom centru

Vijesti 25. dec 202119:04 0 komentara
Foto: Vlada KS

Papa je u govoru na dvije stranice upotrijebio riječ „dijalog” 11 puta. I molio se za kraj pandemije. Nije jedini i ne rade to samo katolici. Dok se ona ne završi a jednom mora, valja se boriti. Danas u Sarajevu nije bila borba za vakcinu ali gužva jeste.

Velike gužve u sarajevskom tržnom centru, ali i ispred njega, nisu posljedica novogodišnjih sniženja, iako, u prvi mah, tako djeluje. Dugi redovi, uglavnom su posljedica straha od potencijalnog širenja novog, omikron soja virusa korona. Nadležni prezadovoljni odzivom građana, jer će samo tako moći da se zaštite.

Za nekih sat i po vremena je preko 200 naših sugrađana vakcinisano.Ogroman je odziv, što nas raduje. Vjerovatno ćemo i produžiti danas iza tri sata, naravno i sutra” rekao je koordinator za vakcinaciju u KS Ademir Spahić.

Iako još nema registrovanih slučajeva infekcije omikronom u BiH, novi soj bjesni svijetom, šireći se velikom brzinom. Stručnjaci ove zime prognoziraju njegovu dominaciju, zbog čega je neophodno vakcinisati se, posebno, trećom dozom. A na snazi su i nove smjernice.

Jučer je stručno savjetodavno tijelo donijelo nove smjernice i to je vjerovatno zbog bržeg širenja novog soja jer treba jedan period da se stvori imunitet poslije vakcinacije, a i predstojeći praznici su tu, pa je pojačan rizik od širenja”. kazala je za N1 dr. Alma Bungur.

U Kantonu Sarajevo vakcinisano je 53 odsto populacije, međutim, na tome se, poručuju nadležni, ne može stati. Cilj je da taj procent bude između 70 i 80. A uz pojačanu vakcinaciju u KS pooštrene su i mjere tokom novogodišnjih praznika.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!