Šarić: Cilj im je uništiti Trion Tel, RAK omogućava monopol M:telu

Novi dan 25. jun 202111:55 > 13:58

Marko Šarić, pravnik kompanije Trion Tel, izjavio je kako je kazna koju je ovom preduzeću izrekao RAK nezakonita, te da se njome želi dovesti do uništenja kompanije. Šarić je istakao kako ta kazna doprinosi telekomunikacijskom monopolu na teritoriji Banjaluke, odnosno favorizaciji kompanije M:tel.

Šarić je kazao da ih je RAK kaznio samo zato što legalizuju svoju mrežu.

“Trion Tel je radio kao što drugi operateri rade, predstavljamo konkurenta na trištu. Cilj kazne je da na kraju uništi samu kompaniju, odnosno, kazna može dovesti do uništenja kompanije”, rekao je Šarić u uvodu.

Na pitanje koliko je za pojedine lagan odnosno težak proces legalizacije instalacija – Šarić je rekao da je sam proces dugotrajan, budući da je potrebno dosta dokumentacije, linijske infrastrukture, podataka i svega ostalog što se dostavlja postupajućem organu.

“Ali naša mreža nije samo u postupku legalizacije, nego je izvjesno da će biti legalizovan. Napravljen je prvi korak, u fazi smo nabavke naknadnog uvjerenja za građenje, sudu smo dostavili svu neophodnu dokumentaciju”, poručio je.

Šta to ima M:tel – a Trion Tel nema?

Šarić: M:tel je u istoj situaciji kao i mi

“M:tel u ovom slučaju je u istoj formalno pravnoj situaciji kao i mi. Mreža je u postupku legalizacije. Postupci su u toku. Imaju tržište, mogućnost pružanja usluga na kompletnoj teritoriji Republike Srpske, što predstavlja da m:Tel ima monopol. Mi imamo mogućnost da naši korisnici gledaju Evropsko prvenstvo, a M:tel to nema”, dodao je Šarić.

“U svakom slučaju, naši korisnici mogu gledati i vašu televiziju, pa i druge”, dodao je.

VEZANE VIJESTI

Kako će dalje ići pravna bitka – Šarić je rekao:

“RAK je donio nezakonutu odluku, kršeći sopstene propise i zakone. Mi ćemo se žaliti na ovu odluku, biće pobijena u cjelosti. Ona već danas treba da bude poništena, jer je nezakonito donesena. Preduzimamo i ostale korake. Poduzet ćemo sve pravne radnje da se poništi odluka, tražit ćemo da Upravni inspektorat pri Ministarstvu pravde BIH izvrši uvid u rad RAK-a u ovom postupku”, kazao je.

Šarić je naveo i to da je raspon kazne od 2.000 do 100.000 KM, te da su oni kažnjeni maksimalno, uz zabranu rada od tri mjeseca. Rekao je kako nisu uzeli u obzir da su sva rješenja stavljena van snage zaključcima, te da je odluka RAK-a ishitrena.

“Kao da je bilo bitno da se samo kazni Trion Tel. Ovo je na našu štetu i štetu svih naših korisnika”, dodao je tokom gostovanja u Novom danu na N1.

Zašto kompanija Trion Tel smeta ikome kada je u vlasništvu čovjeka koji investira u BiH, odnosno u entitet Republika Srpska. Osim telekomunikacijski – pruža i druge vrste usluga, plaća porez, a zajednica ima korist?

Sada korisnici moraju uzeti M:tel

“Naš vlasnik ulaže svoj kapital, zapošljava radnike. Investira u zemlju. Postupanjem RAK-a vidite kako mu se vraća. Ova zemlja vapi za investitorima, ne samo vlasniku kompanije, nego i drugima. Ali zamislite gdje jedan državni organ ovako postupa i ovako uništava investiciju, da li da se nekome omogući monopol, ali i vodi u gašenje ove kompanije i investicije”, poručio je Šarić.

Šarić je pojasnio da ova kazna zapravo znači i to da korisnici Trion Tela ostaju bez njihovih usluga, da nemaju pravo izbora telekomunikacijskog operatera.

“Moraju uzeti naše konkurente, odnosno M:tel i povezana pravna lica. Nemaju drugog izbora, a uskraćeno im je pravo na izbor. Usluga interneta je od općeg interesa, a ovdje su građani kažnjeni”, naveo je Šarić.

Iz RAK-a kažu da će nastaviti raditi na transparentnoj i nediskriminatorskoj osnovi. Jedan od ciljeva RAK-a je uvođenje novih tehnologija i usluga. Smatra li Šarić da se taj cilj uopšte ne želi dostići u RS?

“Postupanjem na ovakav način taj cilj se neće postići. Trion Tel pušta pet puta brži internet od konkurenata, dao je mogućnost gledanja EP, a sama odluka i postupanje ne dovodi do transparentnosti, nego nas vraća u staro, mračno doba, u vrijeme kada takve tehnologije nisu ni postojale”, pojasnio je.

Rekao je i to da su podnijeli prijavu protiv m:Tela, te da su ukazali da ni drugi operateri nemaju građevinske i upotrebne dozvole, RAK to nije interesovalo.

Traže samo poštivanje zakona, obećavaju i pravnu pobjedu

Kazao je i to kako Trion Tel plaća sve usluge koje koristi.

Po zakonu i pravilniku RAK-a striktno se zabranjuje i kažnjava ometanje operatera u obavljanju djelatnosti. Toga je već bilo u slučaju Trion Tela?

“Jeste, bilo je. Ali RAK bi trebao da izrekne kaznu sam sebi, jer viši diskriminaciju, ugrožava operatera. Trebalo bi da štiti interese korisnika, da se pruži kvalitetnija usluga. Korisnici su dovedeni u stanje gdje nemaju pravo izbora, nego samo usluge dominantnog operatera, a to je M:tel”, izjavio je.

Trion Tel je prema njegovim riječima kompanija koja je imala dobru saradnju sa svima, da su poštovali sve odluke i zakone, izmiruju obaveze i jedino traže jednak tretman.

“To je cilj, samo poštivanje zakona, rokova, propisa, svega ostalog. Odluka RAK-a je nezakonita, da se njome želi dovesti do uništenja Trion Tela. Ako se bude postupalo ovako prema drugim operaterima – korisnici mogu ostati na duže vremena bez interneta, kablovske televizije… Nezakonita odluka mora se poništiti. Mi ćemo iskoristiti sva pravna sredstva da to pobijemo i poništimo odluku na zakonite načine”, zaključio je gost N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad