Sarić: Prodao sam kuću i auto, svaki mjesec skupljam za račune

Vijesti 19. jan 202109:59 > 10:40 0 komentara
N1

Nakon što je Općinski sud u Mostaru 5. septembra 2019. godine donio prvostepenu presudu, kojom je Federalna uprava civiline zaštite odgovorna za bolest Adisa Sarića, bivši deminer FUCZ-a čekajući pravosnažnost presude, kaže za N1 da jedva preživaljava više od godinu i četiri mjeseca.

Sarić je ogorčen na sporost nadležnih pravosudnih institucija i pita se koliko dugo će još čekati na izricanje drugostepene presude, jer mu od toga zavisi egzistencija.

“Općinski sud u Mostaru je septembra 2019. godine donio prvostepenu presudu, a poslije toga je FUCZ na samom kraju žalbenog roka uložio žalbu. Slučaj je potom prebačen na Kantonalni sud u Mostaru. Prema mojim saznanjima, slučaj je i dalje netaknut na Kantonalnom sudu. Obratio sam se i Ombdusmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine i oni su otvorili predmet u mom slučaju“, rekao je Sarić.

Bivši deminer Federalne civilne zaštite ističe da je nekoliko puta razgovarao sa zaposlenicima suda i objasnio svoje teško materijalno i zdravstveno stanje, te da su mu iz suda odgovorili da je njegov slučaj određen kao proritetni. Međutim Sarić u to ne vjeruje zbog toga što na konačnu presudu čeka više od 16 mjeseci. Na upit N1, Kantonalni sud u Mostaru nije odgovorio.

“Ja zbog ove nepravde ne mogu otići na CT pregled preko tri godine, jer u državnoj bolnici u Mostaru ili CT ne radi mjesecima ili se čeka na red opet mjesecima. A novca nemam da privatno idem na preglede. Prodao sam i rodnu kuću i Škodu Fabiu, tako da sad bukvalno svaki mjesec skupljam za računa, dok gospoda u javnim ustanovama uporno uživa u svojim teretnim platama, a moja supruga i ja, i dalje smo na birou”, obrazlaže Adis Sarić.

Podsjećamo, Federalna uprava donijela je odluke kojime upućuje svoje deminerske timove tokom poplava 2014. godine na teren, iako demineri nikada nisu prošli obuku za ovu djelatnost niti su imali odgovarajuću opremu što je utvrdio i Sud. Bivši deminer Federalne uprave civilne zaštite Adis Sarić, čistio je životinjski otpad u poplavama 2014. godine u Posavini, a iskaz vještaka na sudu Ednan Drljevića pokazuje da su Sarić i njegove kolege bili neadekvatno zaštićeni.

“Bili su totalno neadekvatno sa medicinskog aspekta opremljeni za asanaciju leševa. Asanacija terena ne radi se bez stručnih medicinskih radnika. Tužilac je mogao doći u kontakt sa anaerobnim bakterijama iz leševa životinja – leševi koji su raspadnuti i napadnuti anaerobima jer su bili napuhani”, kazao je Drljević.

Prema sudskom iskazu iz provostepene presude Sarić je objasnio da je poslije poplava išao na vježbu FUCZ-a u Crnu Goru gdje je boravio u lošim uslovima, nakon čega je osjetio jaku prehladu. Mjesec dana kasnije dolazi u KB Safet Mujić u Mostar gdje mu se dijagnosticira apsces mozga, navodi se u prvostepenoj presudi Općinskog sud u Mostaru. Prema ocjeni vještaka Sariću su životne aktivnosti reducirane za 60 posto. Bolest se Sariću odrazila na ekstremitete, ruku i nogu, lijevu stranu lica, govor, vid lijevog oka, epilepsiju, fotoepilepsije i hemparezu. Zbog svega FUCZ je dužan isplatiti Adisu Sariću na ime naknade nematerijalne štete u iznos od 65.330 KM, navodi se u nepravomoćnoj presudi.

Općinski Sud u Mostaru na kraju zaključuje da na osnovu iskaza tužitelja, iskaza saslušanih svjedoka, fotodokumentacijom, materijalnim dokazima (tužitelja) i nalazima vještaka, oprema koja je korištena nije mogla zaštiti tužitelja (Adisa Sarića) od bakterije koja je u ovom slučaju tužitelja dovela do teškog oboljenja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!