Šarović: Ako Schmidt dolazi sa ovlaštenjima, misija će mu propasti

Vijesti 30. jul 202114:08 > 14:24 14 komentara
N1

Ako novoimenovani visoki predstavnik Christian Schmidt dolazi sa bonskim ovlaštenjima nema šta da radi u Republici Srpskoj poručio je prvi čovjek SDS-a Mirko Šarović, ističući uvjerenje da do toga neće doći, jer kako Šarović navodi, Schmidt dolazi iz ozbiljne zemlje. Šarović je dodao da je SDS na današnjoj sjednici podržava oba zakona koja se nalaze na dnevnom redu NSRS, a jedan od njih je Zakon o neprijemnjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

“Fokus političkih partija u Republici Srpskoj treba da bude, ne na sadržaju odluke, već na činjenici da visoki predstavnik nije imao pravo da nametne zakonske odredbe o zabrani negiranja genocida”, poručio je šef SDS Mirko Šarović obraćajući se novinarima u Banjaluci, gdje je u toku zatvorena sjednica NSRS.

“Naš fokus ne treba da bude na sadržu odluke. Ne treba da udarimo na one koji ne treba da trpe zbog naših političkih neslaganja, pogotovo ne na porodice poginulih. Sadržaj odluke je za nas neprihvatljiv, ali ne treba da bude u fokusu. U našem fokusu treba da bude da on na to nije imao pravo”, potcrtao je prvi čovjek SDS-a.

Šarović je dodao da je SDS podržao dva zakona koja su se našla na današnjem dnevnom redu NSRS, te poručio da na ovome neće stati, smatra da će u narednom periodu postojati potreba za daljim dogovorima političkih predstavnika iz RS.

“Sa pozicijom se slažemo da treba sjesti za jedan sto, ali naša neslaganja oko ključnih pitanja ostaju, to je bilo juče, danas je, i biće sutra. To je jasan odgovor u kojoj poziciji SDS u tom kontekstu”, rekao je Šarović.

Šarović: Ovo je jedan od najdelikatnijih trenutaka

SDS-ova pozicija se nije ni za jotu nije promjenila rekao je Šarović, dodajući da priča o “koncentrišućoj” vladi nije nešto u čemu će SDS učestvovati.

“Ovo je možda jedan od najdelikatnijih trenutaka kada je u pitanju BiH, o tome trebamo da vodimo računa, da procjenjujemo sve reperkusije do kojih može da dovede Inckova odluka”, zaključio je Šarović dodajući da činjenica da se Incko odlučio na ovaj potez asocira na mogućnost da i novimenovani visoki predstavnik Christian Schmidt, no da to, lično, ne očekuje.

“Ako dolazi sa Bonskim ovlaštenjima on nema šta da radi u RS, njegova misija će propasti, ali želim da budem u uvjerenju da on neće poseći za takvim rješenjima. Ako posegne vjerujem da će to biti eskalacija sa nesagledivim razmjerama”, rekao je Šarović komentarišući moguće poteze novimenovanog visokog predstavnika.

Narodna skupštine Republike Srpske danas razmatra izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske i donošenje zakona o neprijemnjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, a koja se odnosi na zabranu negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Sjednica je zatvorena za javnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare