Šarović: BiH uvodi puzajuće sankcije Rusiji

Vijesti 17. maj 202221:36 > 21:394 komentara
Podijeli:
Izvor: Mirko Šarović (N1)

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da Bosna i Hercegovina uvodi sankcije Rusiji „puzajućom metodom“.

“To se radi korak po korak, ne na Predsjedništvu BiH ili Vijeću ministara, već to čine članovi bh. delegacija u kojima imamo i ljude iz Republike Srpske”, kazao je Šarović.

Prema njegovim riječima, članovi tih bh. delegacija na forumima Vijeća Evrope i nekim drugim tijelima glasaju za odluke koje u suštini jesu sankcije Rusiji.

“Tako se državljanima ove zemlje uskraćuje ulazak, proglašavaju se za nepoželjne osobe, Rusija se iščlanjuje iz raznih organizacija”, naglasio je lider SDS-a, dodavši da je donijeto na desetine takvih odluka, dekleracija i zaključaka.

“Ako je neko dao svoj glas za takvo nešto, onda on nije crpio ono što je stav zvanične politike BiH, već je za takvo nešto dobio neku drugu instrukciju. Mora se utvrditi ko je i zašto to činio jer članovi delegacija nemaju pravo da nastupaju kao slobodni strijelci, već moraju zastupati stavove zvanične politike”, istakao je Šarović.

On je dalje kazao da je činjenica da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je Srbija jedina zemlja sa Zapadnog Balkana koja nije uvela sankcije Rusiji, iz čega se izvlači jasan zaključak da je to učinila i BiH.

Sa druge strane, dodao je, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik to negira.

Šarović očekuje da će situacija uskoro biti jasnija i da će se razjasniti da li je Predsjedništvo BiH zvanično raspravljalo po ovom pitanju.

Ponovio je da je SDS principijelno protiv uvođenja bilo kojih sankcija.

“Mi smo bili izloženi sankcijama i zašto bi ih priželjkivali bilo kome”, naveo je Šarović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar