Šarović: Dodik da zaustavi Alkalaja u UN-u

Vijesti 22. jun 202215:55 7 komentara
F.Z/N1

Predstavnici Republike Srpske u bh. institucijama moraju zaustaviti djelovanje ambasadora BiH u Ujedinjenim nacijama Svena Alkalaj, koji na svoju ruku najavljuje pokretanje inicijative osude genocida u Srebrenici u UN, kaže predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

On smatra da bi zbog ozbiljnosti situacije član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltija morali otputovati u New York i zatražiti da se “zvanični stavovi” politike BiH predstave Skupštini UN-a.

„Vidio sam da je Dodik uputio neko pismo. Republika Srpska od kukanja na javnom servisu i priča za domaću javnost nema nikakve koristi. Potrebna je odlučna akcija onih koji imaju ovlaštenja i kredibilitet da predstavljaju naš narod u institucijama na nivou BiH, a to su Dodik i Tegeltija“, kazao je Šarović.

On je istakao da Predsjedništvo BiH donosi odluke o spoljnoj politici zemlje, a da je uloga ministara samo da provode donesene oluke.

“Ministar BiH pri UN-u iskače izvan ustaljene spoljne politike BiH jer je potrebno da za bilo koji svoj potez zatraži stav Predsjedništva BiH. On čini suprotno i Dodik i Tegeltija moraju zaustaviti bezakonje i neustavno djelovanje Alkalaja”, kategoričan je Šarović.

Lider SDS-a smatra da je ova situacija veliki ispit za ljude iz vlasti koji predstavljaju RS.

„Ovakva rezolucija je i ranije pokretana u Savjetu bezbjednosti UN-a, a smatram da je ova sa većim dometom. Ako se dozvoli da stvari idu ovim putem, rekao bih da je ravna udaru koji je bio sa nametanjem Inzkovog krivičnog zakona“, ocijenio je Šarović, saopšteno je iz SDS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare