Mirko Šarović za N1: Moja glavna zamjerka Valentinu Inzku

Vijesti 29. sep 202121:51 > 22:20 1 komentar

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, u Pressingu je govorio o blokadi institucija nakon nametanja zabrane negiranja genocida, kazavši da bivšem visokom predstavniku Valentinu Inzku zamjera jednu stvar.

Govoreći o najavljenim protestima opozicije u subotu, Šarović je kazao da ne očekuje kontramiting Milorada Dodika.

“Mislim da neće ići sa kontramitingom, jer je to za njega rizično. Mi smo sposobni da skupimo značajan broj ljudi, mnogo više nego prije desetak dana. Vjerovatno će ovo biti jedna vrsta kontinuiteta koji ćemo izražavati na miran način”, pojasnio je.

Kazao je da će sutra u Banjaluci opozicione strane definisati zahtjeve, među koji će biti ostavka Vlade RS i medijske slobode, pojasnivši zašto se bore za BN TV.

“To je simbol medija koji nije ukalupljen u režimske. Slobodan je, gledan, i to je mogućnost predstavljanja i onih koji nemaju prostora. Bojim se da će on već od subote krenuti sa gašenjem”, kazao je.

Smatra da se tu radi o sinhronizovanoj akciji koju vode RAK, na čelu sa bivšim direktorom RTRS-a, i javnog emitera u RS koji nije omogućio komenrcijalnim televizijama da koriste digitalni spektar.

“Omogućio je samo za dvije privatne televizije bez tendera – ATV i K3”, pojasnio je.

Govoreći o blokadi državnih institucija, Šarović ističe da je Dodik pokleknuo sa odlukom o provremenom finansiranju.

“Juče govori da nema govora da se glasa u Savjetu ministara i parlamentu o privremenom finansiranju i da će on naći neki novac, da ima novac i da je to sve dogovoreno. Mi smo ukazivali da je to ludost, da je nemoguće, da se ne može igrati sa sedam hiljada ljudi”, kazao je.

“Tegeltija indirektno priznao Schmidta”

Ističe da je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija zakazao sjednicu na osnovu traženja visokog predstavnika Christiana Schmidta, dodajući da je tako Tegeltija indirektno priznao Schmidta za visokog predstavnika.

“Ako se već odlučio da ide na privremeno finansiranje, da je to učinio zahvaljujući vlastitoj procjeni ili procjeni stranke, mislim da bi to bio bolji izlaz. Ovako, on je navukao dodatni gnjev u RS, pa i nas iz opozicije, za potpuno odsustvo neprincipijelnosti”, dodao je.

Šarović smatra da sa odlukom o privremenom finansiranju blokada institucije nije prekinuta, jer su zaključci NSRS još na snazi.

“Dodik nije naučio na ovakvu poziciju. Dok smo mi bili na vlasti u BiH, on je manipulisao sa javnošću nazivajući nas izdajnicima. Sada su se stvari promijenile”, ističe.

Dodaje da on i SDS žele što prije da se vrate u institucije.

“Ova pozicija nije sjajna i ne odgovara nam. Htjeli bi da ova priča i galama što prije prestane da se možemo vratiti. Naš krajnji cilj je da se vratimo u institucije. Zaključci NSRS nisu rješenje i nisu krajnji cilj. Trebali su da posluže samo kao dovoljan pritisak da bi se sjelo za pregovorački stol, kako bi se razgovaralo o Inzkovoj odluci. A tri mjeseca je prošlo, vlast iz RS nije našla rješenje, niti je sjela sa partnerima iz FBiH i međunarodne zajednice da se vidi kako ćemo iz ovoga izaći”, kazao je.

Glavna zamjerka Inzku

Kada je pitanju nametnuta odluka o zabrani negiranja genocida, Šarović kaže da je to trebalo biti na parlamentu da donese.

“Ovo pitanje je trebao tretirati Parlament BiH. Nikada je nije u dovoljno ozbiljnoj mjeri tretirao”, poručio je.

Ne slaže se ni sa tim što je ovu odluku Inzko donio četiri dana prije kraja mandata.

“Inzko je donio odluku četiri dana pred odlazak, a 11 ili 12 godina je ovdje sjedio. To je moja glavna zamjerka njemu”, kazao je Šarović u Pressingu.

Šarović smatra da bi za svakoga ko se osjeća žrtvom bila veća satisfakcija da se ovaj zakon donese u parlamentu.

“Mislim da bi bilo rješenje da Savjet za impleemntaciju mira zaledi ovu Inzkovu odluku, da se izbori provedu u miru i da poslije izbora oni koji su pobijedili preuzmu na sebe obavezu i oređen rok da ovo pitanje urede i ponude ga parlamentu naše zemlje. Vrijedilo bi pokušati da izvučemo zemlju iz ove užasne krize koje ima potencijal da postane i veća”, istakao je Šarović, dodavši da ima informaciju da su neki strani ambasadori savjetovali Inzka da to ne radi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare