Šarović: Ne treba nas iskušavati niti provocirati

Vijesti 23. jul 202114:38 2 komentara
Mirko Šarović
Mirko Šarović (N1)

Neophodno je organizovati jedan ili više sastanaka političkih lidera iz Republike Srpske kako bi se pronašlo, kako Šarović kaže, pametno rješenje. Ovaj opozicionar ističe da nema potrebu da trči za nekim, te da ga neko zasljepljuje. Ipak kaže, vjerovatno će zajedno sjesti sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom. Jedna od opcija je zakazivanje sjednice Narodne skupštine, ali Šarović kaže "ne po principu diktata, evo vam zaključci pa ih vi usvojite".

“Nego ako treba i da se zatvorimo, i da vidimo šta je pametno. Poštujem ono što on jeste, ima ulogu u šefa stranke, i člana Predsjedništva, ako treba da sjednemo, da sješćemo, ali licem u lice, da kažemo jedan drugom šta imamo. Nemoj da nam diktiraš neke stvari, treba da na ovo odgovorimo pametno”, potcrtao je Šarović.

U pitanju je mnogo toga, ulog je mnogo veći, i narod, i RS, i BiH kaže prvi čovjek SDS-a, treba naći dodaje, pametan način kako iz ovoga izaći.

“Mi kažemo ovo je nepotrebno, nije trebalo da se desi, a sa druge strane u FBiH misle da je ovo sjajno”, dodao je ovaj političar.

Na konstataciju novinara da je sam član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom press konferencije više puta negirao genocid Šarović je odgovorio.

“On odgovara za svoje izjave, ne mogu da ulazim u njih, niti da ih komentarišem. Moj stav je potpuno jasan, oni su na neki način saučesnici i krivci što smo došli do ovakve situacije, prosto su isprovocirali ponovno vraćanje Bonskih ovlaštenja, dolaska novog visokog predstavnika. Incko je trebao da ode”, rekao je prvi čovjek najveće opozicione partije u RS.

Šarović: Oni koji su počinili zločine trebaju odgovarat

Do sada niti jedna politička partija u RS nije priznala genocid u Srebrenici. A pitanje je kako će politički lideri na to pitanje u budućnosti odgovarati.

“Mislim da je nepotrebno odgovarati na pitanja te vrste, i iskušavati nas, ili provocirati. Ja to nisam činio ni do sada, na bilo koji način. Uvijek sam rekao da, desio se i taj zločin, desilo se mnogo zločina i na drugim mjestima. Oni koji su to počinili treba da odgovaraju”, rekao je Šarović.

Predsjednik SDS-a koji je i sam bio pod sankcijama OHR-a ocjenio je da je ovo najteži trenutak od 2000-tih godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare