Šarović o Dodikovim izjavama: To je vrhunac ludila, neće postati narodni heroj

Vijesti 06. jan 202217:40 > 21:39 0 komentara

Mirko Šarović, lider SDS-a, kazao je kako će sankcije su SAD izrekle osjetiti pojedinci - političari u RS, prije svega Milorad Dodik, ali i ekonomija u RS. Za Dodikove izjave o "priželjkivanju sankcija za RS" i "samostalnosti RS" u tom slučaju, kazao je da je to "vrhunac ludila", te da na ovaj način Dodik neće biti "narodni heroj".

Mirko Šarović, lider SDS-a, kazao je kako će sankcije su SAD izrekle osjetiti pojedinci – političari u RS, prije svega Milorad Dodik, ali i ekonomija u RS. Za Dodikove izjave o “priželjkivanju sankcija za RS” i “samostalnosti RS” u tom slučaju, kazao je da je to “vrhunac ludila”, te da na ovaj način Dodik neće biti “narodni heroj”.

“Mi mali i sićušni da ismijavamo velike sile?!”

Šarović je rekao kako još ima neodumica na što se sankcije tačno odnose, ali da su ozbiljna prijetnja ne samo pojedincima, već i porodicama, njihovoj imovini, ali da će RS i BiH također to osjetiti.

Na pitanje da li će, kako neki sada govore, ove sankcije od Milorada Dodika napraviti “narodnog heroja”, Šarović je rekao: “Mislim da na neki način on to priželjkuje. Vidjeli ste da su slavili sankcije, ali ja ne vidim razloga da se ima bilo šta slaviti. To je na neki način ismijavanje sankcija. Ako te sankcije padnu na teret RS, onda je to ismijavanje građana RS. Priželjkivanje sankcija RS? Ja mislim da je to neki vrhunac ludila. Ne vidim koju bih drugu riječ upotrijebio. To je vrhunac neodgovornosti. Mislim da neće uspjeti pokušaj da postane narodni heroj na ovaj način. Mi mali sićušni da se prsimo i ismijavamo velike sile?!”.

Istakao je kako vlast predvođena Dodikom i ljudima oko njega izmiče kontroli sa svojim postupcima i da će cijela RS postati talac ove politike.

Na optužbe da su sankcije uvedene kako bi se pomoglo opoziciji, kako je rekla predsjednica RS Željka Cvijanović, ističe da su pod strahovitim pritiskom vlasti. Osvrnuo se i na izbore koji trebaju biti održani ove godine.

“Ne znam za šta nisam bio optužen zadnjih 7-10 dana, čak za neke stvari od prije 20 godina jer sam ukazivao da ova politika nije dobra za RS. Izborna mafija će na sve ili ništa po svaku cijenu, da osvoje vlast. Jer ukoliko ne osvoje, režim i mnogi pojedinci će biti suočeni s pravdom, oni to znaju. Mislim da ulazimo u nevjerovatno težak period u kojem je sve moguće, ne samo krađe nego i mnogo toga goreg. Ovo više nije borba za RS”, rekao je.

Šarović: Oduzeli su mi sav novac, nisam mogao nigdje putovati

Prisjetio se i perioda kada je i lično bio pod sankcijama SAD.

“Dodik je tada rekao kako visoki predstavnika i EU imaju pravi i da smo vjerovatno nešto zgriješili. Oduzete su nam lične karte i nismo mogli preko granice, čak ni u Crnu Goru. Zamrznuti su nam svi računi, upali u kuću i oduzeli svaku marku koju sam imao. Sve vrednije lične stvari su oduzeli. Nisam mogao ući u stranku jer mi je bilo zabranjeno. Nisam mogao ući u institucije nijednu javnu ustanovu. Nisam mogao da se zaposlim niti u jedno javno preduzeće, a privatna su bila pod pritiskom. Bio sam građanin drugog reda. Ali ja tada nisam rekao da treba da trpi RS. To sam stoički iznio 8-9 godina. Bilo je to nepravedno i ne podržavam sankcije”, rekao je Šarović.

Govoreći o kandidatima opozicije za predsotjeće izbore, rekao je kako će podržati PDP-ovu Jelenu Trivić, a da predstoji dogovor za koju funkciju.

Na pitanje da li bi podržao Nebojšu Vukanovića za kandidata za Predsjedništvo ako bi ušao u SDS, kazao je: “Vukanoviću sam rekao da bi za tebe bilo najbolje da nam se priključiš, a poslije predstoji velika borba. Ali, ja mislim da je on slobodnjak i teško ulazi u neki kalup”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!