Šarović o Odluci Ustavnog suda BiH: Ovo je neprhivatljivo i nepodnošljivo

Vijesti 24. sep 202113:36 20 komentara
N1

Lider SDS-a mirko Šarović kazao je kako će Odluka Ustavnog suda BiH kojom je osporila neke odredbe Zakona o šumama RS, dodatno destalizovati situaciju u BiH i dati novi impuls postojećoj krizi. Istakao je kako je ovo neprihvatljivo i nepodnošljivo. Naveo je i to kako je sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića s predsjednicom Kosova koje BiH nije priznalo, diplomatski skandal.

“Smatramo da je Ustavni sud BiH nastavio staru praksu da, umjesto da tumači Ustav BiH, prigrabio ulogu koju nema – da mijenja odredbe Ustava BiH i dodaje nove elemente. Radi se o derogiranju ustavnih nadležnosti RS i mijenjanju nekih odredbi Ustava BiH”, rekao je Šarović.

Pozvali su nadležne institucije da sazovu posebnu sjednicu NSRS kako bi zauzeli stav u vezi ove odluke.

“Ovo je neprihvatljivo i nepodnošljivo”, naglasio je.

Govoreći o najvavljenim protestima opozicije, kazao je kako SDS još nije zauzeo stav o tome te da će lideri imati konsultacije u ponedjeljak.

Komentirao je i obraćanje predsjedavajućeg Željka komšića pred UN-om kazavši da je to urađeno mimo zakona. Pozvao je Milorada Dodika da, umjesto da se žali u medijima, za ovo pitanje treba koristiti mehanizme koje ima na raspolaganju.

Kritikvao je i Komšića zbog sastanka s predsjednicom Kosova.

“To je diplomatski skandal jer BiH nije priznala Kosovo. Nije se trebao s njom sastati pod zastavom BiH”, rekao je Šarović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare