Šarović za N1: Bojim se politika koje slijede i iz Sarajeva i iz Banjaluke

Vijesti 13. apr 202216:382 komentara
Podijeli:
Izvor: F.Z./N1

“Prošlo je vrijeme nametanja”, apostrofira za N1 predsjednik SDS-a Mirko Šarović u prvom komentaru na odluke koje je, koristeći bonska ovlaštenja, saopštio visoki predstavnik Kristijan Šmit. Šarović kaže da nas ovakve odluke vraćaju 20 godina unazad.

Dodaje da smo u trećem valu krize, koja će da bude još žešća. Po Šaroviću potrebna je mudrost.

“Teško da mogu da prihvatim ili podržim takvu odluku Šmita. Naš stav je da je davno prošlo vrijeme nametanja odluka, smjena zvaničnika ili nametanja zakona, to se odnosi i na ovu odluku. Vratili smo se 20 godina unazad kada je Ešdaun krenuo sa nametanjem ovakvih odluka. Ulazimo u treći talas krize u BIH sa nesagledivim posljedicama. Sada je odgovornost najveća na vlastima u RS. Oni su krivci za stanje u koje smo došli. Nije u pitanju pravda i da li je nešto ispravno ili ne, već da li je trebalo provocirati, kretati u neke projekte koje znamo unaprijed da će nas suprotstaviti sa SAD, GBR, EU, Njemačkom, drugim zemljama. Neracionalna politika bez jasnog cilja, saučesnik je u ovome što se dešava. Upozoravali smo da ne treba da otvaramo nove frontove, nove krize pa i kada je u pitanju imovina sigurno je bilo drugih načina da rješavamo ta pitanja, pa kakva god bila odluka Ustavnog suda i bez obzira koliko god smo sa njom nezadovoljni, a svi koji dolaze iz RS su nezadovoljni. Otvaranje fronta sa jačim nije pametno, onaj ko ima batinu nastojaće da kaže da je on u pravu. Izražavam bojazan za ono što slijedi. Bojim se da će vlast dalje da posegne za radikalizacijom, pa ćemo onda biti svi u problemu. Svi ćemo se uočiti sa ovom odlukom, ne mogu da ni na koji način da je podržim. Pred nama su vrlo teški dani za cijelu zemlju. Ova kriza nije dostigla svoj vrhunac”, rekao je Šarović.

Predsjednik SDS-a kaže da nema informacija o ugroženoj bezbjednosti lidera SNSD-a, sve ponavlja treba da provjere nadležni istražni organi.

Na pitanje hoće li mu biti važan stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nakon večerašnjeg sastanka sa Kristijanom Šmitom, kaže: “Ovo je neka vrsta kontinuiteta, oni imaju redovnu komunikaciju, znaju se od ranije. Uvijek je značajno kada nešto kaže predsjednik Srbije. Uostalom ja smatram da je značajno i ono što kaže predsjednik Hrvatske. U BIH imamo dva značajna susjeda od kojih u značajnoj mjeri zavisi ukupno stanje, sigurnost, perspektive Zapadnog Balkana, pa i BIH. Normalno da smatram da je važno šta će da kaže (Vučić), ali smo mi najvažniji ovdje. Bojim se politika koje slijede i onih koje ćemo da čujemo u Sarajevu, ali i onih koje dolaze iz Banjaluke”.

Šarović kaže da je pogrešan put aktuelne vlasti iz RS i da žali što vlast nije ranije smijenjena jer bi posljedice, dodaje, onoga što slijedi bile daleko manje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar