Šarović za N1: Dodik je u Briselu “progutao gorku pilulu”

Vijesti 22. jun 202217:38 > 22:34 2 komentara

Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke za N1 govorio je o odnosu sa Milanom Miličevićem, te zbog čega je Milićević odustao od kandidature za člana Predsjedništva Bosne Hercegovine te da bi ga podržao da je odlučio da prihvati kandidaturu.

Šarović kaže da Miličeviću nije stavljeno do znanja da odustane od kandidature za člana Predsjedništva BiH

“Ne ni na koji način. Moram da kažem ovdje zbog javnosti ja sa gospodinom Milićevićem imam sjajnu, odličnu saradnju. Bez ikakve sjenke radimo ovaj period, radi se o sjajnom kandidatu”, rekao je Šarović.

SNSD čeka zadnji dan za objavu kandidature, objasnio je Šarović dok je kandidaturu SDP-ovog Vojina Mijatovića prokomentarisao da ta kandidatura nije dobrodošla.

“Ne mislimo da je ovo dobar potez. Oni vjerovatno imaju svoje razloge”, kazao je Šarović.

Također, Šarović je naveo da će pokušati uvjeri Nenada Nešića, predsjednika DNS-a da odustane od kandidature za člana Predsjedništva BiH te kako bi zajedno, kako objašnjava, ne rasipaju glasove.

Kandidatski status za članstvo u EU i dogovor iz Brisela

Što se tiče kandidatskog statusa, on bi kako je pojasnio Šarović, donio benefite i da bi dobili veću finansijska sredstva i da bi mogli povući najmanje 250 miliona eura godišnjih sredstva.

Za Šarovića, Dodik brine samo o sebi i da je u Briselu “progutao gorku pilulu” i da je nakon susreta sa Putinom je pokušao relativizirati ono što je u Briselu dogovoreno. Sve je to u cilju kampanje i da je sve to predstava poput sjednice Narodne skupštine RS-a.

Dokument iz Brisela je nepotreban pred izbore i on može samo pomoći vladajućoj strukturi, stava je Šarović i sve što je dio Ustava za njega je prihvatljivo i zasmetalo mu je u tom dokumentu da se prihvate preporuke Venecijanske komisije koji se odnose na Domove naroda što je, kako je Šarović rekao, Dodik prihvatio.

Sankcije Rusiji

S obzirom na to da BiH nije donijela nikakvu odluku o sankcijama Rusiji, to je kako je rekao Šarović, navelo zvaničnike BiH da se pridruže stavovima Evropske unije.

“Alkaj svoju snagu crpi iz Predsjedništva i on to mora dobiti od njih. On je podnio rezoluciju kakva god ona bila on to mora dobiti od Predsjedništva. On je, ne znam u ime koga podnio rezoluciju što je neustavno i nezakonito”, naveo je Šarović.

Tegeltija i Dodik moraju otići u UN jer oni imaju legitimitet, pojasnio je Šarović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare