Šarović za N1: Neoprostiva glupost koju je kazao državni ministar

Novi dan 26. jan 202109:33 > 23:09 4 komentara

"BiH je u zadnjih nekoliko godina zahvaljujući MVTEO dobila dozvolu od EU za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, pilećeg mesa, jaja, mesa u Tursku kao dugoročan aranžman, te izvoz voća u Rusiju. Sad smo u situaciji da se to izgubi jer vidimo kakva je situacija", kazao je za N1 Mirko Šarović.

Na pitanje zašto se to dešava, kazao je:

“Prije svega zbog neažurnosti, uslova. Preuzeli smo obavezu 2019. godine da ćemo dvije godine uzastopno vršiti analize i podnositi izvještaj o pojavi eventualne bolesti kod živine. To nije urađeno. Postoje pravila za izvoz jabuka, krušaka. Ne možete galamom da skrećete pažnju u Ministarstvu i mislite da to ide kao u Parlamentu. Morate da radite i tačno je sada smo u opasnosti da to izgubimo”.

Dodaje da je to isključiva nadležnost MVTEO.

“MVTEO je nadležno, ali testiranja vrše entitetski nivoi. Ja sam čuo komentar da su “neke firme iz FBiH dobile dozvolu”, to je neoprostiva glupost da kaže jedan ministar državni. Kancelarija za veterinarstvo daje dozvole, da li se radi o kompaniji iz Srpca, Mostara, Banjaluke, Sarajeva, nebitno. Sve što smo stekli, sada ćemo izgubiti i trebat će nam godine da vratimo”.

Šarović ističe da smatra da nikome nije cilj nefunkcionisanje države, ali…

“Ne bih rekao da je nekom krajnji cilj nefunkcionisanje države, ali da je prisutan nerad, jeste. Odustvo volje da se zapne za neke stvari, nekompetentnost. Ovaj sastav Vijeća ministara je tanak, bez želje da se organizuje”.

Zašto nemamo vakcine?

“Vakcine se neuspješno nabavljaju sa deset mjesta; kantoni, entiteti, državni nivo i to je potpuni neuspjeh. Ova zemlja će biti najgora kada je briga o ljudima u pitanju. Možete vidjeti šta je Srbija uradila i nabavila vakcine. Odgovornost je na Savjetu ministara, predsjedavajućem i entitetskim vladama”.

Ponovljeni izbori u Srebrenici?

“Mislim da će Grujičić pobijediti, uz nadu da izbori budu pošteni. Mi smo imali svog kandidata i na kraju smo se opredijelili za Grujičića”.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare