Saša Magazinović: HDZ do podne za EU, od podne za segregaciju

Vijesti 22. jul 202113:59 4 komentara
N1

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i član interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona rekao je da će HDZ morati Briselu da objasni kako to da su do podne za Evropsku uniju, a od podne predlažu segregacijski model za izmjene Izbornog zakona.

Nakon što je ova stranka izložila svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona, on je kazao da nije pozvan da “tumači aparthejd modele”, niti želi da ulazi u to.

“To nije građanski model na kojem EU počiva. HDZ mora objasniti i Briselu kako to da su do podne za EU, a popodne predlažu segregacijski model koji ne liči na ono što su temelji EU”, rekao je Magazinović nakon sastanka interresorne radne grupe, na kojoj danas nije bilo kvoruma.

Također, istakao je kako je ovaj prijedlog “probni balon” koji služi tome da svi kažu svoje mišljenje, a drugi prijedlog, kojeg imaju u pričuvi, je onaj pravi.

On je rekao da je i papir koji je Izetbegović uputio sramota, jer se na dvije stranice nalazi ono što je odavno u opticaju.

Magazinović: Izetbegovićev alat za izlazak iz zagraljaja sa Čovićem

“To je alat da izađe iz zagrljaja sa HDZ u kojem je shvatio da će ostati bez daha. Treba da se opredijeli, da li je i dalje poslušni partner Čovića ili neko ko misli svojom glavom”, naveo je Magazinović.

On je kazao da je cirkulisao i DF-ov prijedlog, koji ima prihvatljive elemente, ali mu je potrebna dorada.

Sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, zakazana za danas, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Sjednica bi trebala biti održana sutra, kada bi članovi radne grupe trebali nastaviti razmatrati prijedloge za izmjene Izbornog zakona BiH.

Tokom proteklog dvodnevnog zasjedanja, 12. i 13. jula, razmatrana su poglavlja koja se odnose na birački spisak, ovjeru i kandidiranje za izbore, provođenje izbora, te zaštitu izbornog prava i pravila ponašanja u izbornoj kampanji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare